Одлука Народне скупштине показала нашу одлучност и јединство

22.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је одлука Народне скупштине о необјављивању аката високог представника важна јер показује одлучност Српске да одбрани своја права, као и јединство власти и опозиције.

Додик је истакао да ће као предсједник Републике, чим тај закон дође на потписивање, потписати указ о ступању на снагу и доставити га Службеном гласнику на објављивање.

“Ако се и деси нешто у међувремену од високог представника, то, свакако, неће бити објављено јер то немају обавезу да чине наши њуди, а ми ћемо наћи начин да их заштитимо”, истакао је Додик.

Он је нагласио да то није антидејтонска прича, него су то дејтонска и уставна овлаштења Републике Српске да регулише ову област.

“На иницијативу 56 посланика заказана је посебна сједница Народне скупштине и она је показала потпуно јединство власти и опозиције на том питању у одбрани Републике Српске, осим наертикулисаних као што су Небојша Вукановић и његова армада и неки још који покушавају да се афирмишу у политичком животу”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, одговорне политичке партије као што су СДС и дијелом ПДП су апсолутно показали способност да у тако важним стварима буду заједно у одбрани Српске, а не на издајничкој страни, коју предводе Вукановић и Народни фронт.

“Та иницијатива посланика има моју подршку. Народна сккупштина је урадила један важан посао”, нагласио је предсједник Републике Српске.

Он је рекао да објављивање прописа високих предтавника није ни требало да се нађе у закону Српске, али да је то наметнуто или унесено под притиском међународне заједнице.

“Од 2011. године ништа од тога није објављивано јер нисмо хтјели ниједну његову одлуку објавити, а они си пришли томе да то објављују на свом сајту и сматрају да то треба важи”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, данас је ситуација другачија јер БиХ нема високог представника јер није изабран у складу са Анексом 10 Дејтона нити су га предложиле стране потписнице Анекса 10, а није га ни релевантном резолуцијом потврдио Савјет безбједности УН.

“Имамо покушаје лажног наметења господина /Кристијана/ Шмита као наводног високог представника од једног дијела земаља које предводе САД и Велика Британија како би он, користећи опет антиуставна и антидејтонска ранија овлаштења нешто наметао или сређивао ситуацију. Он апсолутно нема легитимитет високог представника и стога апсолутно нема подршку од Српске нити се с њим може сарађивати. Позивање америчког амбасадора да је обавезно да се сарађује са високим представником, што произилати наводно из Дејтонског споразума, можда је и у реду, само нам дајте високог представника којег је именовао Савјет безбједносту УН и никакв проблем“, поручио је Додик.

Међутим, указао је он, имајући у виду да су Американци раније два пута бомбардовали Србе без одлуке Савјета безбједности УН – њима то не значи ништа.

“Дакле, веома је важно да се зна да високи представник не постоји, да он није именован, да нема овлаштења, да је све што он учини за Републику Српску ништавно и неће се обављивати. Више је та измјена закона у смислу заштите лица која раде у Службеном гласнику да не би имали посљедице прогона од стране бх институција које контролишу Американци и Британци”, истакао је Додик.

Народна скупштина Републике Српске јуче је на посебној сједници по хитном поступку усвојила Закон о измјени Закона о објављивању закона и других прописа којим престаје обавеза да се у “Службеном гласнику” Српске објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Подијели: