Односи Републике Српске и Kине убрзано се развијају

07.11.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је данас се односи Kине и Републике Српске убрзано развијају, захваливши кинеској држави и компанијама на подршци Српској.

Додик је у обраћању путем видео-линка на петом Kинеском форуму за развој аутомобила током Kинеског интернационалног сајма у Шангају 2022, поручио да је Република Српска велики пријатељ Kине, пише РТРС.

– Одржавајући наше пријатељске односе, успјели смо да изградимо велике пројекте и унаприједимо развој наше инфраструктуре. Ове године реализована су два инфраструктурна пројекта захваљујући великим кинеским државним компанијама – рекао је он.

Додик је истакао да је Република Српска вољна да ради са Kином како би се наставила фокусирати на кључне области продубљивања практичне сарадње и остваривања заједничког развоја.

Он је рекао да је посљедњих година примјетан брз раст индустрије нових енергетских возила у Kини, а кинески аутомобили су добро познати у Европи и овом дијелу свијета.

– Република Српска као стратешки партнер иницијативе “Један појас – један пут” до сада је кроз финансирање инфраструктурних пројеката државних ауто-путева, као и финансирање изградње кључних енергетских објеката у великој мјери учествовала у сарадњи и јачању болатералних односа двије земље – Народне Републике Kине и Републике Српске – рекао је Додик.

Подијели: