Опозиција ишла код Шмита фашисте и тражила да смијени унука бораца са Козаре

28.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу Срни да имовина није црвена, већ дефинитивна линија и да се о томе неће водити никакви разговори, а у случају да било ко интервенише по том питању, мора бити свјестан да је заказао сједницу Народне скупштине на којој ће бити проглашена независност.

Додик је рекао да Запад то не би прихватио, али да има много земаља које данас разумију позицију Републике Српске и сматрају да су интервенционисти претјерали.

“Питање имовине је завршена прича, а покушава се свакодневно вратити на дневни ред. Имовина која је ријешена Дејтонским мировним споразумом постала је одједном проблем за вријеме Педија Ешдауна”, рекао је Додик.

Он је навео да се исто тако покушао наметнути термин државе када је ријеч о БиХ, истакавши да је то само у међународно-правном смислу док није тако када је ријеч о унутрашњој организацији.

“У Уставу је све речено. Ту нема унутрашњег суверенитета, он је на ентитетима. То све странци хоће да сруше у покушају да обезвриједе Републику Српску”, нагласио је Додик.

Он сматра да право не функционише на међународној сцени, али постоје карактери који не желе да прихвате такву арогантну моћ која се исказује кроз америчког амбасадора и причу о лажном Кристијану Шмиту.

“Иза њих стоји моћ Америке и стерилне и пузајуће Европе према Америци. Неће се они свађати с Америком због позиције у БиХ. Имају проблем како да одрже своје неоколонијалне посједе по Африци. Њима није страно да праве колоније. Краду од њих национална богатства и то чине под плаштом приче о демократији. То покушавају да раде и у БиХ”, навео је Додик.

Он је рекао да је слабост Српске јер против себе има моћ, док је предност то што Срби имају карактер, као и правним и међународним актима ријешено питање.

“Они то не уважавају. Зашто бисмо ми онда прихватили њихово тумачење Споразума о сукцесији”, рекао је предсједник Српске.

Он је додао да је Устав регулисао да сва имовина на територији Српске њој и припада.

“Они хоће да мијењају Устав. Нема тог споразума који може да мијења Устав. Читаво руководство Републике Српске је под санкцијама САД и Велике Британије само зато што знају да ми то питање нећемо ставити на дневни ред. Када вам неко пружи руку са Запада, онда знајте да је превара. Када вам пруже руку са Истока, знајте да ће договор бити реализован”, рекао је Додик.

Додик је рекао да се не може вјеровати у добре намјере оних који противзаконито бораве у земљи као што је Шмит који је за политичаре у Републици Српској рекао да су “мајмуни у циркусу”, те указао на његову прошлост и одавање почасти нацистичким официрима из Другог свјетског рата.

“Он је фашистичко смеће које је дошло овдје да нама држи неку врсту приче. Погледаје његову биографију. Зашто ја не бих био поносан што су мој и један и други дјед били у партизанима, што је моја породица страдала у Јасеновцу и на Козари. Сада ја треба да кажем да је то било бесмислено, а да су ови који су њих убијали, а то су Шмитови преци, били у праву. То није и не може да буде у реду”, нагласио је Додик.

Он је рекао да су дједови бројних званичника Њемачке, али и бивших високих представника у БиХ, били у одијелима фашиста као официри.

“Моји дједови су утицали на формирање моје личности, као и приче о страдању Срба на Козари и страдању овог народа овдје”, рекао је Додик за Срну.

Он је навео да и њемачки изасланик који је боравио у Републици Српској и БиХ Мануел Зарацин има империјалистичке захтјеве и који хоће да потцијени, понизи и влада.

“Њемачка тражи да се на Козари изгради гробље гдје ће се премјестити посмртни остаци Нијемаца који су погинули у Другом свјетском рату. Рекао сам да се то неће урадити. И ја онда као нисам добар момак. Овдје сте дошли да убијате наш народ. Срам вас било. Убијали сте нас у прошлом вијеку и никако да одустанете од тога”, навео је Додик.

Он је додао да су се “добре намјере”, између осталог САД, Велике Британије и Њемачке, видјеле у Првом и Другом свјетском рату, НАТО бомбардовању и одузимању Косова.

“Да ли има нешто позитивно? Има ли нешто што су урадили, а да је било фер према Србима? Они овдје желе да не успије економија да би добили јефтину радну снагу”, истакао је Додик.

Трагедија српског народа је, навео је он, била у томе што су се у прошлости прекомјерно уважавали странци, те им се давао значај већи него што су имали.

“То су трећеразредни људи и школовани су да дођу овдје и причају исту причу. Смјењују се након неколико година проведених овдје, али сви на одласку кажу да смо били у праву”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Бошњаци су се кроз историју увијек радовали странцима, амбасадорима и конзулима и много је примјера кроз историју који говоре о њиховом поданичком карактеру, чему у прилог говори и податак да су младићи скакали у Миљацку поводом доласка везира.

“Када схватимо да су лоше намјере странаца, онда Срби више немају кочнице да искажу став”, рекао је Додик.

Шмит без именовања у савјету безбједности, покушао инсценирати фотографију

У интервјуу Срни Додик је истакао да је и Шмит у неколико наврата покушао да инсценира да су се састали тако што ће се на превару фотографисати с њим.

“Умјесто да имате одлуку Савјета безбједности УН, ви гледате да се усликате. Шта ја имам причати са човјеком који каже да смо ми мајмуни у циркусу? Како ја њега другачије карактеришем него као фашистичко смеће”, рекао је Додик.

Његовим изјавама не противе се Бошњаци, који, напоменуо је Додик, “желе да Срби нестану са ових простора”.

“Они знају да када нестане Република Српска – овдје неће бити ни Срба. У БиХ постоји реалан однос снага и заснива се на три конститутивна народа, на неуспјешној БиХ и свему ономе што БиХ представља, а то је имагинација и покушава се одржати интервенцијом међународног фактора”, истакао је Додик.

Српској желе да суде они који су ослобађали муслиманске генерале

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је Слободан Милошевић, који је бранио Србију и српски народ, на крају, веома лоше лично прошао, али да је то судбина политичара овдје, те да су и тада многи исмијавали његову изјаву да га странци не нападају због њега, већ због Србије.

“У Српској се упрегло много људи који ће да кажу да Додик идентификује себе са Српском. Није тачно. Индивидуално да, али не мислим да сам ја све у Републици Српској. Али мислим да сам сада експониран у том неком смислу и да су они кренули старом матрицом у којој прво,не ваља лидер, па онда његова породица, па измишљају криминал, корупцију”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да се причало о криминалу у вези са изградњом зграде Владе, што се испоставило као нетачно, али нико се није извинио због тога нити због измишљених прича о вили и икони.

“Како могу да вјерујем суду у којем мени муслимани суде. Муслиман тужилац, муслиман судија. Поред тога, тужилац је нелегалан у процедури постављања, а судија је бранила Насера Орића у Хагу, а онда је овдје пресуђивала у неким предметима и ослободила све муслиманске генерале. А Милорад Додик зато што не поштује Шмита је криминалац. И сада је треба да вјерујем да је она објективна”, рекао је Додик за Срну.

Он је истакао да је тај суд наметнула западна међународна заједница и да суђење њему неће бити само суђење Милораду Додику, већ ће бити суђење и суду, те је нагласио да Срби немају никакве потребе нити жеље за ратом и да ће сва питања бити ријешена политичким процесом.

“Али то не значи да треба да их се плашимо, нисмо ми репа без коријена. Нисам човјек рата. Био сам официр, годину и по дана у Војсци Републике Српске када је парламент одлучио да сви посланици имају ратни распоред у Народној скупштини и да су обавезни да се одазивају сједницама. За свој ангажман сам добио највише одликовање од господина Радована Караџића, а био сам опозиција тој политици, али сам био у патриотском свесрпском окупљању око идеје слободе и државе која се прави. Једини сам остао из те гарнитуре на јавној сцени, можда и у томе треба тражити разлог зашто хоће са мном да се обрачунају”, рекао је Додик.

Он је оцијенио да са стране долазе олака и медена обећања, али да то ништа није добронамјерно, те поновио да Српска нема ратну опцију, да ће се у крајњој инстанци бранити, али никога неће нападати.

“Чуваћемо нашу слободу и земљу, државу која се зове Република Српска. Она је међународно призната у одређеном ограниченом капацитету, недостаје јој међународно признање у смислу чланице УН, али то не мора да буде наша тежња”, рекао је Додик.

Добродошли они којима је циљ јака Република Српска

Предсједник Републике Српске је рекао да Срби треба да буду окупљени и да овдје више проблем неће рјешавати пушка, већ оловка, референдуми, избори, окупљеност, јединство, без много анимозитета.

“Слушам свашта од опозиције, која је отишла код Шмита, фашисте, и тражила да смијени Милорада Додика, унука партизанских бораца са Козаре. Они су то тражили. Сада се куну да нису. Али то је њихов избор. Мислим да то није важно, него је важно да ли можемо да постигнемо јединство да одбранимо имовину. Како је могуће да анимозитет према Милораду Додику не могу да превазиђу па чак ни због Републике Српске”, упитао је Додик.

Он је за Срну навео да није одлучујући, већ више у овом тренутку мобилизирајући фактор, јер постоји општи напад на српско национално биће, а ријеч је о концепцијама из прошлости.

“Изабран сам да водим овај народ и одлука коју морам данас да донесем мора да се процјењује са више становишта – шта значи данас, шта значи за једно оперативно вријеме од десет дана или десет мјесеци, шта значи стратешки за десет година како ће се та одлука одразити на стање народа и Републику”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да би примарни циљ и власти и опозиције требало да буде јака Република Српска, и навео да је у основи политике власти зауставити било какав пренос надлежности, што су и успјели.

Он је напоменуо да се Младен Иванић хвалио да је најтеже реформе он спровео, да је пренио надлежности у вези са војском, индиректним порезима, те Суд и Тужилаштво.

“Као што је било Срба у Влади Анте Павелића који су били генерали усташке војске која је извршила геноцид над Србима, тако данас имате ПДП и друге који тако мисле да треба да раде. Они мисле да је њима то профитабилно, али су маргинална мањина, политичка, национална и свака друга. Национална су на страни са Шмитом и то је издаја”, рекао је Додик.

Он је констатовао да у СДС-у има један број људи који остаје у тој странци из принципијелног разлога јер се та странка зове Српска демократска странка и то их асоцира на српство и то су прави истински борци за Републику Српску.

“А ови мешетари који су се накачили на моћ СДС-а су показали шта могу и до којег нивоа могу да срозају СДС који је изгубио националну димензију кроз вођство (Младена) Босића, који је отишао на Факултет политичких наука у Сарајеву и рекао да је он дио оних који подржавају БиХ”, подсјетио је Додик.

Он је нагласио да Српској треба снажна већина, коју и има, али да би добро било и да је спреман да разговара са свима да виде шта су то претпоставке које би могле све да уједине.

Нема политичке воље за крупне политичке одлуке у БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да у ФБиХ нема пуно политичке воље да се разговара о кључним политичким питањима, као што је и Уставни суд, јер постоји страх да се не изгуби досадашња пракса да се доносе одлуке против Републике Српске.

“Када узмете структуру свих одлука Уставног суда БиХ, видјећете да је 99 одсто било против Републике Српске, а за афирмацију неке приче о БиХ”, рекао је Додик.

За те одлуке, напоменуо је он, гласају три страна и двоје судија Бошњака.

“Они неће то да напусте, а љуте се на нас када ми то оспоравамо. Како мислите да живите достојанствено, ако се не супротставите ономе што је очигледно против вас. То је ирационално, не можете очекивати да стално говоримо да је то у реду. Није у реду”, рекао је Додик.

Он сматра да нису реални аргументи да се нарушава суверенитет и територијални интегритет, јер територију БиХ нико ни не дира.

“Територија БиХ је збир територија два ентитета. Ми смо унијели у БиХ своје просторе и своју државност. Четири или пет година смо независно функционисали, те показали да можемо бити држава, уз све слабости које смо имали“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да његова политика није политика против муслимана као народа, нити против Бошњака или Хрвата.

“Они треба да имају сва своја права, па и овдје у Бањалуци. Вјера је њихова приватна ствар и све док је тако – то је у реду. Али није у реду ако се тај идентитет жели наметнути, те ако се о Србима говори као о геноцидном народу”, рекао је Додик.

Срби су, рекао је он, једини народ на Балкану који је увијек био спреман да се бори за своју и слободу свог слободарског карактера и одбране своје државе, куће и породице.

“Тако су када нико није смио стати пред турску најезду на Балкан, отишли на Косово и тамо су изгинули сви виђени Срби. Борили су се чак и када су схватили да је та борба нереална и да ће бити изгубљена”, подсјетио је Додик.

Он је истакао да су се Срби кроз историју увијек борили против непријатеља, те да се по томе разликују од осталих народа.

Подијели: