Оптужница политичко насиље иза којег стоји амерички амбасадор

12.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је срамно подизање оптужнице проти њега и вршиоца дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића, да то нема везе с правом и да представља политичко насиље иза којег стоји амерички амбасадор у БиХ који шири србофобију.

Додик је рекао да не постоји закон по којем Тужилаштво БиХ оптужује њега и Лукића за неизвршавање одлука Кристијана Шмита.

“Оптужница је писана данима уз асистенцију америчког амбасадора Мајкла Марфија”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је истакао да је предсједник Српске и да није имао дилеме о томе шта треба да уради, наводећи да је потписом указа на законе које је усвојила Народна скупштина Српске радио свој посао и да ће то радити и у наредном периоду.

Он је рекао да Тужилаштво БиХ нема уставну основу и да Република Српска то истиче дуго, али да ће се и поред тога одазвати сваком позиву који добије.

Додик очекује да Суд БиХ има више слуха од Тужилаштва БиХ које је било приморано да подигне оптужницу.

“Тужилаштво је подлегло притиску и пристало да уради што се од њега тражи”, рекао је Додик.

Он је истакао да оптужница нема правног основа, да закон због којег га оптужују не постоји те да високи представник у БиХ не постоји.

“Ова оптужница не постоји на правним основама, ово је политички прогон”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је најавио да ће против тужиоца који је подигао оптужницу покренути тужбу за злоупотребу службеног положаја.

 

Подијели: