Орбан ускоро у Бањалуци: Форум у Анталији веома успјешан

02.03.2024.

Веома брзо мађарски премијер Виктор Орбан посјетиће Бањалуку, а сарадња с Мађарском је на веома високом нивоу, поручио је из Анталије са Диполамтског форума предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Дипломатски форум у Анталији могу оцијенити веома успјешним, јер је то била прилика за разговоре са бројним лидерима држава, а све с циљем разумијевања позиције Српске и јачања економије кроз пројекте – нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је с предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о односима на свим нивоима.

– Турска остаје посвећена ономе што је БиХ и то нама није изненађење, али је важно рећи да Ердоган има уравнотежен приступ који каже да треба да се склоне странци и да се направи унутрашњи договор – поручио је Додик.

Додик је нагласио да су изнесени конкретни приједлози о кредитном аранжману када је ријеч о ауто-путу Београд – Сарајево.

– Ту је застој јер у ФБиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да је се може разговарати о томе да федералне страна подржи дио аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати – рекао је Додик.

Додик је нагласио да једна компанија из Турске гради и Хидроелектрану Мрсово.

– Вриједност тог пројекта је 100 милиона евра. То је ХЕ која ће бити у потпуном власништву Републике Српске – истакао је Додик.

Подијели: