“Орбан велики државник и пријатељ Републике Српске”

27.06.2023.

Посјета мађарског премијера Виктора Орбана Републици Српској је веома значајна, јер нас је посјетио велики државник, политичар, који је и наш пријатељ, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС.

– Посјета Орбана није важна само због нас који радимо у политици. То је важно за Српску и њен народ. Осјећај да долази пријатељ са тако високог нивоа, свакако годи – истакао је Додик.

Наводи да је са мађарским премијером други дан посјете разговарао шест, седам сати.

– Интересантно је слушати, сазнати и себе лоцирати у свему томе. Његова политика одговара ономе што је наша тежња, а то је најважније – каже Додик.

Он истиче да је са Орбаном разговарао о сарадњи на пољу енергетике. Током посјете Бањалуци, Орбан је, каже Додик, потврдио да разумије тежак положај Срба у БиХ и осудио страни интервенционизам. Додаје да је пријатељима из Српске повјерио мађарске механизме развоја и очувања суверенитета у европској породици.

– Његово залагање за тим да странци овдје не одлучују је капитална стар. Орбан је за нас велики државник, политичар и лидер Европе и моћне земље коју је од сиромаштва довукао до богатства. Ми нисмо међународно призната земља, али имамо неке полуге одлучивања и одлучиваћемо према тим полугама – каже Додик.

Додик сматра да је Орбан несумњиво један од најјачих лидера у Европској унији.

– Он је човјек који промишља политику. Одлуке не доноси рефлексно, а мени чини част да могу да комуницирам са таквим човјеком. Морате знати да и када нешто учинимо, а није добро, Орбан то каже. Његов став је увијек важан – каже Додик.

Додик је истакао да се Орбан залаже да странци у БиХ не одлучују, што је како наводи, капитална ствар.

– Досљедан је у својој политици, поготово када говоримо о Европској унији и оном што он сматра да ЕУ треба да буде. Орбан није човјек који слуша само оно што му Американци кажу, за разлику од другог дијеле Европе, која се сама подмеће и ту се губи – истакао је Додик.

Додик каже да се угодно дружити са таквим људима и разговарати.

Подијели: