Писмо Мицотакису и Сатлеру

22.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик замолио је предсједника Владе Републике Грчке Киријакоса Мицотакиса да својим ауторитетом наметне да његова земља озбиљно размотри евентуалну намјеру да подржи резолуцију о Сребреници, која, подсјетио је, није договорена ни у институцијама, нити међу народима у БиХ.

“Умјесто лажног мира који ће наводно донијети, ова резолуција ће само додатно продубити анимозитете у БиХ и довести у питање њен опстанак, а тиме и мир и стабилност региона и Европе у цјелини”, указао је предсједник Српске у писму упућеном предсједнику Владе Грчке.

Додик је навео да га је непријатно изненадила вијест о сусрету грчког амбасадора при УН у Њујорку и бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића, којим је Грчка индиректно дала подршку срамној резолуцији о Сребреници, те указао на неколико важних чињеница.

“Господин Бећировић представља само свој бошњачко-муслимански народ и своју странку. Ни на који начин не представља БиХ, а поготово не Србе из БиХ. Његова каријера је заснована на србофобним ставовима, којима трује политички наратив и омета процес помирења три конститутивна народа у БиХ”, констатовао је Додик.

Предсједник Републике Српске је појаснио да понуђени текст резолуције о Сребреници, који Срби у БиХ и региону Западног Балкана неће ни признати нити имплементирати, има за циљ неправедну моралну дискредитацију Грцима пријатељског српског народа, а за коначни циљ укидање Републике Српске, стварање унитарне муслиманске државе БиХ у срцу Балкана, као и заустављање напретка и развоја Републике Србије.

“Изгласавање ове срамне резолуције зауставиће све процесе помирења у БиХ и региону, али и процесе даљег пута БиХ ка чланству у Европској унији. Овакав исход неће бити добар за земље региона, али сигурно неће бити добар, у економском и безбједносном смислу, ни за земље у окружењу и Европи у цјелини”, упозорио је Додик у писму упућеном Мицотакису.

Он је указао да је за сваку земљу која је имала грађански рат и цивилне жртве, срамно величати жртве само једног народа, а при томе све друге игнорисати и ниподаштавати.

Уколико ЕУ подржава антидејтонско дјеловање бошњачког кадра, онда и српски задржава право на своје активности

Уколико Европска унија /ЕУ/ подржава антидејтонско дјеловање бошњачког кадра, онда и српски народ задржава право на своје активности јер не може остати усамљен у поштовању међународног права, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик у писму упућеном шефу Делегације ЕУ у БиХ Јохану Сатлеру.

Додик је навео да као предсједник Републике Српске осјећа одговорност да се обрати шефу Делегације ЕУ у БиХ у вези са личним иницијативама које су предузели амбасадор БиХ Златко Лагумџија и члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

“Наиме, њихове личне иницијативе изазивају логична питања у погледу поштовања Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума, који представљају основне правне оквире за функционисање БиХ”, нагласио је Додик.

Он је у писму истакао да у том контексту жели замолити Сатлера да одговори на сљедећа питања: да ли су активности амбасадора Лагумџије и господина Бећировића, који тврди да представља БиХ у складу са Уставом БиХ, посебно у погледу надлежности које су додијељене ентитетима и заједничким институцијама; да ли њихове активности доприносе очувању принципа равноправности конститутивних народа и ентитета, како је предвиђено Дејтонским мировним споразумом, чувању и провођењу Устава и да ли је Сатлер упознат о овим личним иницијативама и да ли је на истинит и потпун начин обавјестио своје надређене у Бриселу о кршењу Устава БиХ, и ако јесте може ли му доставити тај извјештај?

Предсједник Српске је навео да жели да нагласи да су српски кадар и Република Српска дали кључни допринос у стабилизацији ситуације и предузимању корака ка отварању преговора између ЕУ и БиХ.

“Вјерујем да ће Ваше мишљење и уважавање ових питања бити од кључног значаја за даље кораке које ћемо предузети с циљем очувања стабилности и функционалности БиХ. У нади да ћете разумјети важност ове теме за Републику Српску и све њене грађане, унапријед захваљујем на Вашем одговору и спремности да се ангажујете по овом питању”, истакао је предсједник Српске у писму упућеном Сатлеру.

Подијели: