Подршка и помоћ страдалима у земљотресу у Турској и Сирији

12.02.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је покренуо активности да се заједно са домаћим привредницима прикупи хуманитарна помоћ, храна и све што је потребно и наредних дана пошаље народу у Турској и Сирији, за коју је већ обезбијеђено 100.000 КМ.

Додик је, у ретроспективи протекле седмице на свом Инстаграм профилу, навео да су Републику Српску, као и цијели свијет, дубоко потресле слике страдања након разорног земљотреса који је погодио Турску прошле седмице, а у којем је живот изгубио велики број људи.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Милорад Додик (@mdodik.official)

“У име Републике Српске одмах сам понудио подршку и помоћ, након чега је наш специјализовани тим Цивилне заштите отишао у Турску како би помогао страдалима и показао нашу солидарност”, навео је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је у протеклој седмици разговарао са директором Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству Јасминком Вучковић о активностима које је Фонд реализовао у протеклом периоду, као и о даљим плановима.

Додик је навео да је са предсједником Уније студената Републике Српске Урошем Бјелицом и предсједником Студентског парламента у Источном Сарајеву Стефаном Слијепчевићем разговарао о положају студената и младих.

“Важно је да слушамо глас младих и проблеме с којима се суочавају, а резултат тога је то што данас имамо знатно побољшан студентски стандард”, додао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је у разговору са продуцентом Сашом Миовчићем изразио задовољство што има прилику да подржи снимање филма о доктору Миодрагу Лазићу.

Он је напоменуо да је имао одвојене састанаке и с амбасадором Русије у БиХ Игором Калабуховом, амбасадором Мађарске Кристијаном Пошом, амбасадором Шведске у БиХ Јоханом Стромквист.

Додик је нагласио да је с великим задовољством присуствовао потписивању уговора за градњу нове савремено опремљене болнице у Требињу, у коју ће бити уложено 128 милиона КМ, а чије услуге ће користити и грађани сусједних градова и општина, чиме су настављена велика улагања у здравствени сектор.

“Отварајући Балкан солар самит у Бањалуци рекао сам да желимо да чујемо мишљење и приједлоге струке и да се прилагодимо свему ономе што је потребно како бисмо даље развијали наш енергетски сектор”, навео је Додик.

Додик је у петак, 10. фебруара, присуствовао Светосавском балу у бечкој палати Хофбург, а јуче је уручио орден шефу Центра за гинеколошку ендокринологију Универзитетске болнице у Бечу Петеру Фригу, који му је додијељен поводом Дана Републике Српске као великом пријатељу српског народа.

Подијели: