Подршка модернизацији Архива Српске

20.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је данас подршку модернизацији Архива Српске који је институција од националног и државног значаја и обиљежава седам деценија архивске дјелатности.

– Ми ћемо, као и до сада, подржати све активности у смислу модернизације, па и изградње нових објеката, што је неопходно да би се стекли услови за очување важних докумената – изјавио је Додик, те додао да то подразумијева и изградњу нове зграде Архива у Бањалуци.

Додик је пожелио Архиву успјех у будућем раду.

– Архив је незаобилазан и због тога сам овдје на обиљежавању, да им честитам и пожелим успјех у будућем раду – истакао је Додик и напоменуо да је седам деценија архивске дјелатности значајан инсторијски период.

Свечана академија одржана је у Банском двору, а домаћин је био директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.

– Почели смо као мали архив прије 70 година. Од 1963. до 1992. године постојали смо као Архив Босанске Крајине. Били смо највиши регионални Архив у Југославији, покривали 23 општине. Од 1992. године до данас послујемо као Архив Републике Српске. Репрезентативна, национална, управна, културна и научна институција – изјавио је Стојнић.

Подијели: