Подржати руководство Србије у заштити народа на Космету – Запад не поштује договоре

29.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у интервјуу Срни да треба подржати руководство Србије у томе да заштити свој народ на Косову и Метохији и указао да Запад не поштује минимум договора.

Додик је рекао да Срби не смију одустати од одавања почасти за Србе који су тамо погинули.

– Не можемо прихватити матрицу о томе да се ради о терористима. Сарајево само прича о терористима на Косову и Метохији. За њих Ал Kаида није терористичка и никада нису о томе говорили. За Сарајево и Американце нису терористи они који су пуцали по амбасади и одсијецали главе, али јесу они који бране своје куће и супротстављају се Аљбину Куртију који их напада – рекао је Додик.

Он је упитао како су српски младићи убијени снајпером у Бањској.

– То су питања које траже одговор. Сада нападају Србију. Морамо подржати руководство Србије у томе да заштити свој народ – рекао је Додик и подсјетио да НАТО брани интересе Приштине ради сопствених интереса, па и због тога што тамо имају изграђену једну од највећих војних база, а Срби су у томе колатерална штета.

Када је ријеч о Косову и Метохији, он је упитао да ли су само Срби проблем када се гледа из визуре Запада и указао на њихово непоштовање договора, што се види на примјеру Заједнице српских општина.

– Чак су то упоређивали са Републиком Српском у негативном контексту, а онда Нијемци од нас траже да пуштамо у БиХ оне са личном картом. Мало сутра ћете ући – поручио је Додик.

Додик је рекао да Србија поштује свој територијални интегритет, а поједини представници земаља Запада отворено лобирају за једну од страна.

“То су неприхватљиве ствари. Бомбардовали сте нас, бацили сте осиромашени уранијум. Побили сте нам дјецу. Мислите ли да треба то да заборавимо”, упитао је Додик и подсјетио да никада није стигло извињење који би се огледало у поштовању интереса Србије нити се поштује минимум договора.

Према његовим ријечима, сва глобалистичка политика иде за тим да се сруше државе.

– Како је могуће да не постоји ниједна опција, осим оне да Срби нестану са Косова и Метохије. “Идите у Хрватску па погледајте у Лику и Кордун. Нема живе душе. То сте направили са вашим политикама – навео је Додик.

Он је истакао да се све ради на штету Срба што показују и извјештаји о посљедњим догађајима на Косову и Метохији, јер се говори о убијеном полицајацу, али не и о убијеним Србима.

– Мени је жао због страдалих, али погледајте како иде спин. Сада нам дође и онај специјални изасланик Владе Њемачке за Балкан Мануел Зарацин и прича о нечему. Катастрофална је политика у Њемачкој коју води – рекао је Додик и истакао да представници Њемачке покушавају говорити о БиХ, док у својој земљи губе подршку грађана.

Он их је позвао да престану више тако да третирају Србе.

“Покушајте понудити нешто Србима и рећи да је у реду да Србија интегрише српски народ тамо гдје је већински”, истакао је Додик у интервјуу Срни.

Како је могуће, упитао је Додик, да се деси да се у 21. вијеку у Парламенту Канаде аплаудира фашисти?

– Као не знате, у данашње вријеме не знате – констатовао је Додик.

Он је подсјетио да су и бивши амбасадори по завршетку мандата указивали на погрешну политику САД и других земаља када је ријеч о статусу Републике Српске и такозваног и самопроглашеног Косова.

– Немојте да понижавате Србе – рекао је Додик.

ПРУЖЕНА РУКА СА ИСТОКА ЗНАЧИ ДОГОВОР, А СА ЗАПАДА ПРЕВАРУ

Додик је рекао да ће најкасније почетком новембра разговарати са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви, те додао да је важно за Српску да има такав однос са глобалним лидером, какав је Путин.

– Русија је измучена Другим свјетским ратом и комунистичком влашћу, као и очекивањем да ће Запад коначно прихватити Русе као интегрални дио тих вриједности. Изгубила је 30 година у трагању и схватила да Запад преко Украјине само жели доћи до сировина и ресурса на истоку Русије – сматра Додик.

Он је додао да су највећи браниоци комунистичких вриједности заправо Запад и САД, јер подржавају све оно што су комунистичке власти учиниле у прошлости, а на штету данас суверених држава као што је Русија.

– Америка је преко сукоба у Украјини демолирала Европску унију која више није фактор. Зауставили су Њемачку јер су се плашили савеза ове земље и Руске Федерације. Синоним за тај савез је био “Сјеверни ток” – навео је Додик.

Он је истакао да није било реално за очекивати да Русија неће одговорити на хаварију која је прекинула снабдијевање Европе гасом.

– Интересантно је причати с Путином. То је заиста, што се мене тиче, висока привилегија. Када њему пружите руку и када он каже да је нешто у реду, онда је у реду. Када пружите руку неком западњаку знајте да вас је преварио сљедећи дан – рекао је Додик.

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ИНТЕГРАЛНИ ФАКТОР

Додик је рекао да је Српска православна црква остала једини интегрални фактор и да успјешно обавља мисију окупљања и јачања вјере српског народа.

– То се видјело и на примјеру обнове храма у Мостару. Сјећам се када сам дошао на згариште храма који је срушен, а претходно миниран у неколико наврата – довезено је неколико камиона експлозива да се сруши. То је био тада највећи храм Српске православне цркве на Балкану – истакао је Додик.

Он је рекао да ће Српска наставити да помаже обнову храма у Мостару јер та светиња говори о трајању Срба на овим просторима, у чему је кључну улогу имала Црква.

– Баш као што је то данас на Косову и Метохији за наше људе – нагласио је Додик.

ФИНАНСИЈЕ СТАБИЛНЕ, СРПСКА ВРАТИЛА 200 МИЛИОНА КМ ВИШЕ НЕГО ШТО СЕ ЗАДУЖИЛА

Предсједник Српске истакао је за Срну да су финансије стабилне и да је тих 200 милиона КМ враћено из властитих прихода, те додао да је ниво задужености низак у односу на земље Европе, али и свијета које своје финансијске проблеме рјешавају штампањем новца.

– Службеници амбасада зову банке и говоре им да не сарађују са Републиком Српском. Замислите. Упркос томе, банке из Њемачке желе да остану дио инфраструктурних пројеката – рекао је Додик.

Он је истакао да се данас договор о великим инфраструктурним пројектима може постићи са већином земаља свијета, јер је ријеч о комерцијалном послу, као што је изградња хидроелектрана и других објеката.

– Има и других извора финансирања. БиХ у Њемачкој држи депозите и они управљају тим новцем, а то не разумију Бошњаци овдје. Република Српска има стабилне финансије без обзира на све приче – навео је Додик.

Рекао је да сталне најаве о наводном економском краху служе појединцима у политичке сврхе, а све се показало неистинитим.

– То је задата прича са Запада. Нико не каже да теку мед и млијеко, ја бих волио да је далеко боље, али реците ми шта је то далеко боље у Федерацији када се о томе прича – рекао је Додик.

Република Српска има више инвестиција него Федерација, рекао је Додик и додао да је само у овој години 500 милиона КМ више инвестиција него у прошлој години.

– Повећавамо шта можемо. Разговарамо са борцима, синдикатима. Покушавамо да нађемо простора за то и без тога нема ни развоја – рекао је Додик.

“РАЗГОВАРАЋЕМО С РЕПРЕЗЕНТАТИВНИМ СИНДИКАТИМА”

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је постао озбиљан проблем разједињеност синдиката којих је у свакој области неколико, па је с тим у вези тешко разговарати о актуелним питањима.

– Ми ћемо разговарати са репрезентативним синдикатом, и оно што је у оквиру Савеза синдиката Републике Српске који предводи Ранка Мишић. Покушаћемо да ове убиједимо у неке ствари, али ако се одлуче да изађу на улицу – то је њихов проблем. Научићемо се и на то да има неких који су незадовољни – истакао је Додик, коментаришући најављене протесте појединих представника синдиката.

Он је истакао да ти синдикати нису показали спремност да уђу у борбу против нелегалних диплома и вишка радника, оцијенивши да је око 30 одсто радника вишка у управи.

– Желимо да задржимо људе овдје, да овдје остану и имају неку сигурност. Да ли би требало да их отпустимо па да изађете на улицу? Кога представљате? Те који су вишак – упитао је Додик.

Он је нагласио да је разговор једини начин за рјешавање проблема, те додао да су поједини синдикати поступили некоректно јер је договорено два пута повећање плата и линеарна исплата по 100 КМ, уз обећање да ће се размотрити ново повећање ако то буде било могуће.

– Имајући у виду потребу да одржимо балансиран систем, нисмо могли да нађемо простор за тако нешто. Имамо простора да одржимо плате које су увећане у два наврата, односно повећање од преко 15 одсто и то у условима када су нам ММФ и други говорили да то није рационално. Ми смо то урадили – истакао је Додик.

Он је нагласио да је споразум испуњен и да су поједини представници синдиката почели износити политичке ставове.

– Говори неке ствари које сам чуо од опозиције. Он се не бори за социјални статус. Имају они право да се организују. То није проблем. Ми имамо право да изаберемо с ким ћемо разговарати. Чињеница која говори да имате сада 50 синдиката је катастрофална за синдикат – истакао је Додик.

Подијели: