Појачати обезбјеђење у школама у Српској

04.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да ће полиција појачати обезбјеђење у школама и да ће сви објекти имати ограду како би била појачана безбједност.

Додик сматра да су олако прихваћене неолибералне вриједности и да је, условаљавањем европских и осталих институција, образовни систем доведен у ситацију да не одражава потребе друштва.

“Још једном у име Српске и у своје име изражавам велику тугу и невјерицу због трагедије у Основној школи у Београду. Зато је било потребно анализирати стање у Српској, а биће забрањено уношење мобилних телефона у школе током трајања наставе”, рекао је новинарима Додик након ванредне сједнице Владе Републике Српске.

Он је истакао да васпитати дијете није само ствар школе и потребно је тражити јединство школе, родитеља и институција, те да треба дати примат образовним радницима.

Додик је истакао да је Српска развила систем контроле у оквиру школа и образовних институција који даје резултате, али не дефинитивни резултат.

Када је ријеч о ограђивању школа, Додик је појаснио да би ова мјера требала бити реализована у наредних годину дана и да ће приступ школи имати наставници и ученици који су у том тренутку у смјени, односно настави.

Према његовим ријечима, много је ситуација да старији ђаци из школа слободно вријеме, односно вријеме када немају наставу, проводе у кругу школе и праве атмосферу која може да изазове вршњачко насиље.

Он је објаснио да ће бити реализована и мјера забране уношења телефона на наставу, те да то неће моћи спријечити ни они родитељи за које сматра да претјерују у погледу захтјева за максималном слободом.

“Ако допустимо то, онда образовне институције неће бити образовне, него институције подложне свакаквом волунатризму који долази од било кога. Просвјетни радници раде тежак посао, морамо их подржати и наћи начина да посредством система образујемо и подржимо најквалитетније кадрове у образовању, али то тражи материјално јачање њиховог положаја. Морамо учинити све да у наредних пар година просвјетни радник буде веома цијењен и стимулисан довољно од друштва да то буде престижно, а не социјално давање”, истакао је Додик.

Он је нагласио да је примијећено и присуство опојних средстава у околини школа, прије свега у градским срединама и да је неопходно учинити све да се то што је могуће више спријечи.

“Ту није довољно само присуство полицајца, већ ћемо увести ванредно и редовно тестирање дјеце на евентуално конзумирање опојних дрога и донијећемо ригорозне мјере за оне који их користе”, навео је Додик.

Он је рекао да ће школски одбори и директори школа добити већу одговорност када је ријеч о стању безбједности у школским објектима у смислу да надлежним институцијама знају предложити адекватна рјешења.

“Примат треба дати образовним радницима и из закона избацити све оно што умањује њихову образовну функцију и што их ставља у подређени положај у погледу дисциплине према ономе што дјеца чине у школама. Ауторитет учитеља и наставника морамо вратити на ниво другог родитеља или родитеља у првом смислу ако прави родитељи закажу”, нагласио је Додик.

Предсједник Српске је позвао родитеље да уложе више напора у васпитање дјеце, да прате шта се дешава на друштвеним мрежама и дјеци ограниче приступ да не би убудуће имали генерације које су васпитаване на виртуелан начин.

“Родитељи, просвјетни радници, институције и сви морамо то учинити да бисмо добили здраве генерације”, заклључио је Додик.

(Срна)

Подијели: