Полагања вијенаца и цвијећа на Спомен-обиљежје “Живот”

24.05.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је очигледно да још дуго неће бити саопштења Савјета безбједности УН у којем се реферира према смрти 12 бањалучких беба усљед недостатка кисеоника, али да ће се потрудити да им укаже да би то требало да ураде.

“Очекивати правду за ово готово је јуришање на вјетрењаче. Оно што би могли да урадимо јесте да затражимо став данашње структуре Савјета безбједности о томе”, рекао је Додик новинарима након полагања вијенаца и цвијећа на Спомен-обиљежје “Живот”.

Он је додао да ће се потрудити да Савјет безбједности обавијести и укаже на то да би требало кроз релевантне одлуке реферирати се на чињеницу да неки људи у том периоду нису били способни да сагледају опасност и нису били хумани.

Додик је истакао да је то био гнусан, злочиначки чин “великих који су неодговорни према малима и којима није стало ни до малог ни до великог живота”.

“Водећа земља тог времена учинила је све ово, јер је она држала судбину тих беба. Нису нашли за шодно да на пригодан начин реагују на саму информацију да се овдје десило тако нешто. Они су сценарио за нас написали давно. Ми смо за њих генерални кривци и зато су и страдале те бебе које су рођене на простору гдје су Срби доминантно већина”, рекао је Додик.

Он је констатовао да и данас живи матрица из тог времена према којој се покушавају, сада на политички начин, кажњавати само једни, односно Срби.

Додик је нагласио да је једино у околностима мира и стабилности могуће наставити сјећати се недјела Савјета безбједности и развијати наше животе и идентитет, те поручио да ће то да обезбиједи заједно са предсједником Српске Жељком Цвијановић.

“Мир је наша врхунска заклетва и тога ћемо се придржавати”, закључио је Додик.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године након чега је услиједила агонија и смрт осталих беба. До 19. јуна исте године у Бањалуци је умрло 12 беба које су постале симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Агонија је прекинута пробојем коридора и спајањем бањалучке регије са осталим дијеловима Републике Српске и Србије.

Подијели: