Политичке одлуке Српске биће веома освјешћујуће за Бошњаке у Сарајеву

20.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да сама прича о резолуцији о Сребреници поприма драматичне обрисе, истичући да Српска не жели никакву ескалацију и насиље, али да ће њене политичке одлуке бити веома освјешћујуће за Бошњаке у Сарајеву.

“Муслимани у Сарајеву покушавају да то минимизирају причом како се ту не помиње народ, а све што су урадили јесте да се управо жели, посредно и непосредно, да српски народ буде морално дисквалификован”, рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је додао да се жели да српски народ буде морално дисквалификован до мјере да ће сигурно у наредних неколико интензивних година Бошњаци настојати да пишу у школске програме наводно о том сјећању, да то издигну на сасвим други ниво који је сада прикривен, али Српска препознаје да ће то бити јавно.

“Видјећете да ће они одмах након тога /доношења резолуције/ силним манифестацијама покушати да то етаблирају, да кажу да јесте тако”, истакао је Додик.

Он је рекао да је задовољан оним што је учинила Србија и што је Српска могла својим капацитетима, да упознају своје пријатеље, многе земље свијета са којима комуницирају, о чему се ту ради.

“Мислим да чињеница да је резолуција два пута одгађана говори да предлагач није био сигуран, а нисам сигуран да је сигурнији нешто више сада него што је био раније. Очигледно је да је пресија огромна и да рачунају да што више вријеме пролази да би имали све мање поборника за прихватање те резолуције”, навео је Додик.

Он је оцијенио да је резолуција тема која је одједном наметнута и која није ни требала да буде у јавном одлучивању, да је то тема која ће у БиХ до те мјере затровати односе између Срба и Бошњака да ће готово бити немогуће градити некакве заједничке политике, нити било какав заједнички начин, шта год они о томе причали.

“Након ове моје изјаве опет ће рећи како ја заговарам да то не може. Не заговарам ја, него ви покушавате резолуцијом да ставите етикету мом народу да је веома лош, да је на срамној страни историје. Ја то не желим и не мислим да је то тачно, не могу то да прихватим”, рекао је он.

Додик је навео да неће да сарађује са онима који стављају етикету српском народу или да ће сарађивати само онолико колико је интерес српског народа у Српској.

“Наравно, ми не желимо никакву ескалацију и насиље, али наше политичке одлуке биће веома освјешћујуће за Бошњаке у Сарајеву”, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да је послије молитве у Храму Светог Саве, одржан састанак руководстава Србије, Српске и представника Срба из региона.

Он је навео да је Вучић одлучио да оде раније у Њујорк како би контактирао већи број делегација прије засједања Генералне скупштине УН, на којој би на дневном реду требало да се нађе резолуција о Сребреници.

“То јесте за нас веома проблематична ствар и ми смо као српски народ додатно тиме угрожени. То ће подијелити и односе у БиХ до немогућности да се сарађује. То је дефинитивно нешто што ни они /Бошњаци/ неће моћи да објасне зашто су то хтјели. Али зна се да је Њемачака то хтјела, да се прича о Сребреници обиљежава као `свјетски дан сјећања на геноцид`, да се не би узео неки датум из њихове прошлости, јер је немогуће након утврђивања овог датума да буде још један”, рекао је Додик.

Додик истиче да су, у сваком случају, Бошњаци у Сарајеву пристали да играју ту игру.

“Мислим да уопште нису разумели какве ће се реперкусије односити на саму БиХ. Ми ћемо потпуно морати да сагледамо и ревидирамо све наше ставове и планове у томе”, навео је Додик.

Он је рекао да су на састанку послије молитве, коју је организовао Његова светост патријарх српски Порфирије, званичници разговарали о разним темама и извршили кратку анализу како сада ствари стоје у вези са резолуцијом.

“Било је интересантно чути како ко размишља о модалитету, платформи коју ћемо креирати, о обухвату људи који треба ту да буду. Углавном оно што је јасно ту ће бити представници јавне власти и српски представници из Српске и Србије, али и они други из земаља у региону, Срби који су учесници парламентарног живота”, додао је он.

Према његовим ријечима, важно је да ће то бити и на нивоу академија наука, биће одржане и посебне сесије, као и посебне сесије удружења, културно-умјетничких друштава.

“Суштина је како ћемо и шта да кажемо. То не можемо сада рећи, али у неком утицају који ће та резолуција сигурно оставити, биће утицај и на сам сабор. О томе смо разговарали, ништа значајно у смислу закључивања, али једна широка платформа”, рекао је Додик.

Подијели: