Посјета породици Врањанин у Лушчанима код Петриње чија кућа је обновљена донацијом Владе Републике Српске

22.09.2022.

Са Његовом светости патријархом српским Порфиријем, предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик посјетио је данас породицу Врањанин у Лушчанима код Петриње чија кућа је након земљотреса обновљена донацијом Владе Републике Српске.

Додик је разговарао са члановима породице Врањанин који су породични дом изгубили у разорном земљотресу крајем 2020. године.

Њима је Република Српска, након разорног земљотреса, обезбиједила кров над главом.

Милан Врањанин каже да је у само пар секунди остао без куће.

Посљедње двије године живио је у контејнеру и такав живот, каже, није био лак.

Додик је новинарима у Петрињи, гдје је посјетио породицу Врањанин, рекао да је остало да се ријеши још пуно проблема да би се санирале посљедице земљотреса.

– Хтјели смо да на практичан начин помогнемо људима и у томе смо успјели. Ово је дан за радост како за домаћина, тако и за све нас који смо у овом учествовали –  навео је Додик.

Он је истакао да људима из овог краја треба омогућити да имају од чега да живе, те да им се обнове пољопривредни објекти.

– Долазећи овдје, видио сам да је ово тужан крај, много је разрушених објеката из различитих разлога и овом крају треба много већа помоћ са свих страна него што је она до сада била – додао је Додик.

Влада Републике Српске је послије разорног земљотрес који је погодио Банију крајем 2020. године донијела одлуку да ће финансирати изградњу десет монтажних кућа за припаднике српске заједнице.

Тада је одлучено да ће Влада Српске додатно помоћи обнови привреде и инфраструктуре

Кућа породице Врањанин је прва која је обновљена из средстава Републике Српске.

“Са Милановићем дијелим неке ставове о БиХ”

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да са предсједником Хрватске Зораном Милановићем дијели неке ставове о односима у БиХ.

– Хрватска мисли да треба обезбиједити конститутиваност Хрвата у БиХ, а Република Српска сматра да се мора поштивати конститутивност три народа. То је нешто што нам је заједничко – рекао је Додик новинарима у Петрињи.

Он је поновио да је тешка прошлост Срба и Хрвата, јер када једни нешто прослављају, други тугују.

– То оптерећује наше односе, али морамо да идемо даље. Нико неће никоме наметнутни нешто из историје. Хрватска има државу, а Срби имају двије државе – Републику Српску и Србију и на тај начин ћемо се кретати и сарађивати о питањима гдје можемо. Свако своју историју треба да посматра како мисли, а са Милановићем сам разговарао и опет ћу, добро је да се државници из региона састају – закључио је Додик.

Подијели: