Посланици првог сазива Народне скупштине дали велики допринос стварању Српске

10.05.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је поносан што је био саборац посланицима првог сазива Народне скупштине који су убијени на почетку стварања Српске, јер су се борили за заједничку идеју – да живи Република Српска.

Додик је нагласио да су тадашње руководство Републике Српске, али и посланици првог сазива Народне скупштине дали велики допринос стварању Српске.

“Заједно смо то радили, свако са својих политичких позиција, али на националним питањима није било никаквих разлика”, рекао је Додик у обраћању на откривању биста тројице посланика првог сазива Народне скупштине Српске Милутина Најдановића, Горана Зекића и Милована Бјелошевића у холу Народне скупштине.

Он је истакао да ствараоци Републике Српске данас заслужују подршку сваке врсте од институција Српске.

“Породицама је, наравно, најтеже и бол која и данас траје најбоље говори колико је то било тешко, али је важно да то нисмо заборавили”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је искориштен први тренутак у којем је било могуће да се убијеним посланицима ода почаст.

“Раније то није било могуће, али је важно да се Република Српска изградила да може то да учини. Сјећање данас није нимало мање него што је било тад”, напоменуо је Додик.

Он је рекао да се живо сјећа тих посланика, да добро зна како су се борили у атмосфери ниподаштавања и бројних покушаја да се елимминише свако српско представљање на нивоу БиХ.

“Тадашње руководство Српске и посланици првог сазива издржали су притиске које не можемо ни да замислимо, те учинили све да се народ организује и уједини”, нагласио је Додик.

Он је поручио да Срби данас, без обзира на притиске који трају, морају остати привржени основној националној идеји коју су ти људи бранили, а то је да се формира Српска, која је једини гарант слободе на овом простору.

У холу Народне скупштине Српске данас су откривене спомен-бисте посланика првог сазива Народне скупштине Милутина Најдановића, Горана Зекића и Милована Бјелошевића, који су убијени на почетку Одбрамбено-отаџбинског рата.

Бисте су открили чланови породица тројице народних посланика, док су предсједници Републике Српске Милорад Додик и Народне скупштине Ненад Стевандић открили спомен-плоче и грб над којим су се посланици заклели на вјерност Српској.

Свечаности су присуствовали и посланици првог сазива Народне скупштине Српске, бивши предсједници Народне скупштине и остале званице.

Подијели: