Постоји само малигни амерички утицај

09.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи манипулатор који, како каже, стално лаже и петља, па тако и када говори о наводном руском малигном утицају у БиХ.

Додик је рекао да једини малигни утицај у БиХ имају представници САД који стално причају против Републике Српске.

– Они су поштењачине, пуцају од поштења, никакав малигни утицај, никад нису бацили бомбе ни на један народ у историји. Ништа нису урадили, никог нису убили, кад се појаве пред њих одмах треба лећи и захвалити им што постоје – истакао је Додик.

Он је рекао да руски предсједник Владимир Путин поштује Дејтонски мировни споразум, територијални интегритет БиХ и унутрашње уређење засновано на принципу два ентитета и три конститутивна народа, што је потврдио и приликом њиховог посљедњег састанка у Русији.

– То је оно што Марфију фали, он је тај који никада не говори о два ентитета и три конститутивна народа, него говори о неком грађанском уређењу. То је једна подвала која лијепо звучи за Запад, али не може да прође овдје, јер је антиуставна. Марфи има проблем да објасни својима у Вашингтону зашто пола неке земље у којој је он амбасадор, не разговара с њим. Да сад дође у Републику Српску, сретне неког и успут каже “Добар дан, ја сам Марфи”, он не би контактирао са Републиком Српском, јер Српску представљају њен предсједник, Влада и Парламент и само ако сте у тим контактима можете да кажете да разговарате с Републиком Српском. За друге, појединачне састанке, то не можете рећи – нагласио је Додик.

Додик је рекао да је Марфијев “циљ разградња и уништење Републике Српске”.

– Екипа око Марфија сматра да Сарајево треба да буде центар свега, а да Република Српска треба да буде празна љуштура – навео је он.

Додик је поручио да то неће проћи, истичући да је Република Српска зауставила пренос надлежности.

– Доћи ће вријеме када ћемо полако враћати све изгубљење и отете надлежности. Проћи ће и та снага /америчка/ и њихов притисак и малигни утицај. Не постоји руски притисак ни малигни утицај, а то што српски народ има историјску повезаност са Русијом је дио историје и то би требало поштовати – истакао је Додик.

Амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи рекао је да нема сумње да Русија има “малигне активности” у БиХ, на западном Балкану и глобално, те да руски интереси, што се тиче БиХ, једноставно доводе до невоља, проблема и подјела.

Подијели: