Поступање Лагумџије за кривичну одговорност

18.07.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је за кривичну одговорност поступање амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџије јер се БиХ, без одлуке Предсједништва, придружила изјави ЕУ у којој се осуђује руска специјална војна операција у Украјини.

Додик је рекао да је то стара прича и да у Српској савршено добро знају да ће Лагумџија тамо бити против Републике Српске, јер он није амбасадор БиХ него муслимана у БиХ.

“У саопштењу које покушавају да нам пласирају са сутрашег састанка, а имамо данас то саопштење, се говори о томе да се тражи од БиХ да примијени ригорозне мјере по раније прихваћеном неком начелном ставу. Ето, БиХ неће примијенити ригорозне мјере. Толико о томе. Стара пракса”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је након избора дошло до ротације одређених амбасадорских мјеста и да није било лако прихватити ни Свена Алкалаја нити Лагумџију за амбасадоре и, да је било могућности да то буде спријечено – Српска би то урадила, али би тада учинили преседан да и они кажу да неки амбасадор Србин не може.

Додик је рекао да је ново у свему томе да су експресно спровели процедуре и именовали и Алкала и Лагумџију, а ниједан нови српски амбасадор није послат ни у ЕУ ни у Женеву, због неких процедура или годишњих одмора, па се неће завршити та процедура до септембра.

“Како сте онда послали Лагумџију и Алкалаја? Гдје је ту коректност? Наравно, они лобирају. Муслимани по свијету имају значајну лобистичку мрежу, и то је објективно речено – заиста моћно, али то не значи да ми морамо да подлегнемо њиховим захтјевима”, рекао је Додик.

Он је рекао да се ЕУ насукала на ту причу.

“ЕУ је прихватила да неко ко нема став надлежних органа, односно Предсједништва БиХ, може да преузме обавезу. Онда је њима Европа аплаудирала, али кад дође до тога да треба спроводити те мјере, схвате да нема одлука надлежних органа у БиХ и то се не спроводи. Да ли је увела БиХ иједну санкцију Русима – није. Имате ли одлуку Савјета министара о томе – немате. То што је урадио неки бјелосвјетски амбасадор у бијелом свијету је њихов проблем. Пошто су они разочарани – онда њихов амбасадор (ЕУ) потегне то питање у УН”, рекао је Додик.

Овдје је, додао је он, проблем у почетку, као када уђете у погрешан воз па су све станице на које дођете погрешне.

“Тако је и овдје, овдје је требало да прво буде донесена одлука Предсједништва БиХ о увођењу санкција на основу које дјелује и амбасадор БиХ. Према томе – шта ради тај амбасадор је за кривичну одговорност”, рекао је Додик.

БиХ се придружила изјави ЕУ у којој се осуђује руска специјална војна операција у Украјини, изјавио је амбасадор Уније у УН Олаф Ског и оптужио Русију за кршење Повеље УН и међународног права.

Подијели: