Потписан споразум у Сарајеву; СНСД, ХДЗ и “осморка” формирају власт на нивоу БиХ

15.12.2022.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СДП-а Нермин Никшић и њихови коалициони партнери потписали су данас у Сарајеву споразум који садржи смјернице, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026. година.

Церемонији потписивања споразума присуствовали су чланови делегација СНСД-а, ХДЗ-а, СДП-а и њихових коалиционих партнера.

Потписивању споразума претходио је састанак Додика, Човића, Никшића и коалиционих партнера на којем је разговарано о формирању Савјета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас након потписивања споразума о формирању власти на заједничком нивоу да је неуобичајено брзо дошло до договора и консензуса, али и да постоје разлике у вези са НАТО-ом.

“На неуобичајено брз начин је дошло до договора и консензуса. Треба се формирати Савјет министара и да се бавимо оперативним питањима”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Он је истакао да је уложен озбиљан напор, брзина и уважавање партнера, што је подразумијевало да покушају доћи до ефикасног формирања власти, усвајања важних документа попут буџета, као и деблокаде планова.

Додик је истакао да су изабрали добар дан за потписивање споразума када БиХ треба да добије статус кандидата за ЕУ.

“Имамо ми разлике око НАТО-а, нико није напустио своје позиције, али смо сматрали да не треба да губимо вријеме око тога”, рекао је Додик.

Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић и СДП-а Нермин Никшић данас су у Сарајеву потписали смјернице, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026. година.

Претходно је одржан састанак делегација ХДЗ-а БиХ, СДП-а БиХ, СНСД-а и њихових коалиционих партнера о формирању власти на нивоу БиХ.

Подијели: