Пред Судом БиХ се примарно води политички процес

06.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се пред Судом БиХ против њега води примарно политички процес, који је изазван чињеницом да непостојећи странац у формалном смислу намеће одлуке и мијења законе, што је удар на БиХ и њен суверенитет.

Додик је навео да је оваква процес више доказ слабости система БиХ него неке његове или кривице вршиоца дужности директора “Службеног гласника” Милоша Лукића.

“Што се тиче данашњег претреса, није ни почела расправа зато што је мој тим одбране уложио захтјев да се премјести суђење у Бањалуку. Суд је донио одлуку да не прихвата наш захтјев, али имамо рок од три дана да се жалимо. Зато рочиште није ни могло да почне, јер би то значило да се прејудицира наше жалбено поступање”, изјавио је Додик новинарима испред Суда БиХ у Сарајеву.

Додик је рекао да је судија био коректан и уважио те чињенице, које су неспорне што се тиче закона.

Предсједник Српске је истакао да Кристијан Шмит и амерички амбасадор Мајкл Марфи смишљају како да загорчају живот БиХ.

“Мислим да они то раде најбоље. У овом тренутку они сједе у неком непостојећем ПИК-у и одлучују о томе шта неко треба да послуша. Њихове коминикее у Републици Српској нико не користи, нити чита”, рекао је Додик.

Он је навео да су Шмит и Марфи изван система и међународне правде и своје политике покушавају да намећу легално изабраним органима на нивоу БиХ.

“Они највише скрнаве све ово. Нико не може да мисли да је наш долазак пред Суд БиХ признање неуставног и незаконитог процеса, колонијалног понашања које врше Шмит и Марфи, који мисле да ће на тај начин урадити оно што намјеравају. Ова земља припада свима. Република Српска пристаје на уставну БиХ, док на БиХ по Марфију и Шмиту не пристаје. Ако нас буду гонили, истјераће нас из БиХ”, поручио је Додик.

Он је додао да се овакав случај да један неизабрани странац одлуком мијења закон и доводи до овог судског процеса не може наћи нигдје на свијету.

“Ако неко од правника у Федерацији БиХ и судија у Тужилаштву и Суду БиХ мисле да је то правно исправан поступак, грдно се варају. Ако мисле да то није политички, онда се још више варају. Република Српска је јединствена у овоме”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је подсјетио да је и сам Шмит, када су почели да му честитају функцију високог представника у БиХ, рекао да му не честитају, јер је потребно да буде именован у Савјету безбједности, што се никад није десило.

“Он покушава да глуми да је високи представник. Сав проблем је у томе. Да ли хоћете уставну БиХ или нећете? Српска неће прихватити да буде дио колоније коју прихватају у ФБиХ. Ми то нећемо и против тога ћемо се борити”, рекао је Додик.

Он је указао да је колонијална управа давно прошла.

“Шмит није високи представник, а Марфи и британски амбасадор не треба да се мијешају у унутрашње ствари изван онога што подразумијева прихватљива дипломатска пракса. То је нешто што је овдје проблем”, рекао је Додик.

Он је додао да нема лично проблем са судијом, него са Судом БиХ, који није уставна категорија.

Додик је захвалио свима који су данас дошли да га подрже, као и цијелој Републици Српској.

Подијели: