Пресуде на које се позива Амбасада САД нису коначна истина

08.04.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да пресуде међународних судова за догађаје у Сребреници на које се позива америчка Амбасада не могу се узети као коначна истина, јер предугачак је списак злочина почињених у свијету које није процесуирао ниједан суд, укључујући злолине које су починили истомишљеници Мајкла Марфија ван граница САД.

Додик је изјавио да САД не признају јурисдикцију међународног суда за своје држављане, али ти исти судови су им релевантни за друге државе.

На питање Срне да прокоментарише саопштење Амбасаде САД у БиХ у којем су навели да, како кажу, “Додик, као и увијек, гријеши када тврди да се није догодио геноцид у и око Сребренице у јулу 1995. године”, предсједник Републике Српске је нагласио да му одавно већ ништа не значи шта ће рећи неко из америчке Амбасаде и да ово одговара само и искључиво због грађана Републике Српске.

– Када једно дипломатско представништво себи дозволи рјечник и конструкције трећепозивача из вјечне опозиције у БиХ онда сви треба да ставимо прст на чело. Сваким саопштењем Амбасада САД урушава углед своје државе и оснажује увјерење грађана Српске да амбасадор Марфи није добронамјеран према Србима и Републици Српској – поручио је Додик.

(Срна)

Подијели: