Примарно питање – ријешити се међународног интервенционизма у БиХ

24.08.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је примарно питање ријешити се међународног интервенционизма у БиХ, што је много важније за цијелу нацију и опстанак Републике Српске него сва галама опозиције у Српској у вези са закључцима Народне скупштине у покушају њиховог издајничког прања.

Додик је нагласио да су закључци Народне скупштине Републике Српске прецизни и јасни и њихов циљ је да побољшају позицију Српске у преговорима, разговорима и одбрани Српске, односно њеног етаблирања на прави начин.

Он је истакао да захтјев опозиционих посланика за сазивање посебне скупштинске сједнице због, како су навели, кршења закључака парламента Српске представља лицемјерје, јер су из опозиције напуштали сједнице Народне скупштине Републике Српске у кључним моментима.

– Ми смо у кључним питањима за одбрану Републике Српске и то не може нико да нам оспори. Ово што сам ја зарадио, ту неку наводну оптужницу, је искључиво зато што поштујем закључке и одлуке Народне скупштине. То не могу да оспоре – рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је навео да је кључно питање у БиХ питање имовине и да је ово само једна степеница да се дође до тога да лажни високи представник наметне закон и да каже да имовина припада БиХ с циљем обесмишљавања Републике Српске.

– Наш приступ је да нема разговора о томе, то је завршено. У Уставу БиХ пише да је БиХ састављена од два ентитета и да све оно што није искључиво дато БиХ припада ентитетима. Завршено, нема даље – поручио је Додик и додао да је у случају да Шмит прогласи закон о имовини спреман на радикалне мјере.

Он је нагласио да оно што ради опозиција у Српској није најважнија тема, те да је базично питање да ли ће се пристати на одлуке које доноси лажни високи представник.

– Опозиција не реагује – није реаговала на то да је Република Српска угрожена чињеницом да нико не смије да се супротстави одлукама лажног високог представника, неће да каже да амерички и британски амбасадор немају право да се мијешају у унутрашња питања БиХ – навео је Додик.

Он је истакао да је за рјешавање питања међународног интервенционизма у БиХ потребна борба, док је опозицији главни циљ да јуре Милорада Додика.

– А ја сам мислио да је главни циљ да бранимо сви заједно за Републику Српску, свако са своје позиције – рекао је Додик.

Према његовим ријечима, дио те борбе је у вези и са причом о европским интеграцијама, па је БиХ изненада добила статус кандидата, мада су раније говорили да не може да буде кандидат ако ту постоји високи представник.

– Сада је у изгледу, а то не због нас, него због Украјине, што је опет непоштено, да ће ЕУ давати преговарачки статус неким странама. У том преговарачком статусу нико озбиљан не може да види да постоји институција високог представника или ОХР-а у том погледу, поготово овакве приче да неко наметне закон, да би заштитио свој лик, дјело и недјело, и ако га ружно погледаш и нећеш да радиш онако како он каже, онда мораш да идеш у затвор. То је далеко теже питање за цијелу нацију и за опстанак Републике Српске него све те галаме опозиције у вези са закључцима Народне скупштине. Ово сад је покушај њиховог издајничког прања – указао је Додик.

Он је рекао да политички живот у Републици Српској и треба да се одвија на нивоу Народне скупштине, те да су у опозицији сада вјероватно схватили значај Скупштине, па покушавају да привуку себи неку пажњу.

Додик је навео да је покушао да одржи неку комуникацију са предсједником СДС-а Миланом Миличевићем вјерујући наивно у неку патриотску димензију коју они стално помињу, те да га је позвао на састанак, након којег се он послије пар дана понашао другачије.

– Њему БН пише саопштења – рекао је Додик

Подијели: