Процес пред Судом БиХ према принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”

07.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се процес против њега у Суду БиХ води према принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”, гдје га судије и тужиоци муслимани гоне из политичких разлога.

“Нелегитимни човјек (Кристијан Шмит) наметне одредбе закона, бајни школовани правници муслимани прихвате да је то легитимно. Тужи ме муслиман, судија за претходни поступак муслиман, судија у процесу муслиман. То је она наша стара прича из времена кад су Срби живјели под Турцима ‘кадија те тужи, кадија ти суди’”, рекао је Додик за хрватски магазин “Национал”.

Он је посјетио да се одазвао судском позиву прошлог мјесеца и да му је јасно шта се ту дешава.

Додик је истакао да Српска у условима нелегалног приступа и незаконитог понашања Суда и Тужилаштва има свој одговор, те упитао: “Да ли треба тамо лећи и рећи – дајте, молим вас, ево, створен сам за то да ме затворите на пет година”.

“Наравно да нећу. У условима када је, опет се враћам на то, главни проблем у томе што то (закон) није донијела Парламентарна скупштина и не постоји кривично дјело једне стране. С друге стране, постоји судије и тужиоци муслимани који мене гоне из политичких разлога”, поручио је Додик и подсјетио да се по неколико хиљада људи у Српској окупља готово два до три пута седмично јер их подстиче та неправда.

Предсједник Српске је рекао да су сарајевске власти забраниле да Срби протестују испред ОХР-а у Сарајеву, а нису забраниле њиховим муслиманима да протестују пред тим истим ОХР-ом гдје их се окупило неколико хиљада.

“А онда нама говоре о заједничкој држави. Зашто ми немамо право исказати своју демократску вољу”, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, нема крајњег циља кампање “Граница постоји” која је, де факто, подсјећање да постоји граница. План је, каже, да се настави са тим протестима како то и докле то људи желе.

“Граница постоји и није само граница у том смислу како ви мислите, него је граница понашања. Овдје људи сматрају да је све отишло предалеко у том погледу ароганције према Уставу, према нашим правима, према ономе што је Република Српска и да смо дошли до зида у којем међународни фактори и ти фактори који долазе прије свега из Америке желе урушити Републику Српску и направити Сарајево главним мјестом за све”, нагласио је Додик.

Одговарајући на питање да ли још стоји при тврдњи да ће ухапсити Кристијана Шмита ако дође у Републику Српску или је мало ублажио ту изјаву, Додик је рекао да нико то није неозбиљно схватио.

На питање може ли онда неко њега ухапсити ако дође у Сарајево, Додик је рекао да могу “пробати њега да ухапсе, ако имају разлога”.

“Па нека пробају, наравно, Ако имају разлога, нека ме ухапсе. Ја имам разлога, он је један обичан лажов, преварант који се представља лажно и прави штету. Сад прави највећу штету Србима и Републици Српској. Хрвати мисле да им је нешто помогао, а видјећете када сљедећи пут буду избори како ћете проћи”, навео је Додик.

Он је истакао да муслимани, који су прије годину дана на улици протестовали због Шмита, сад га обожавају зато што се усмјерио на Српску.

Додик сматра да би најбоље било да је у вријеме Дејтона направљена засебна држава Република Српска, Херцег-Босна као засебна држава и Босна која је окупљала муслимане.

“До тада, ми бисмо овдје направили неки облик коегзистенције, нико се ником не би мијешао у његове ствари и већ бисмо били озбиљан претендент пред ЕУ. А кад ме питате шта Хрвати мисле о томе, они никад нису одустали од онога што се зове Херцег-Босна”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, да је то тако, довољно је погледати како се зову пошта и електропривреда на простору кантона гдје су Хрвати већина. “Зову се `Електропривреда Херцег-Босне` и `Пошта Херцег-Босне`, је ли тако? Значи, ако то није порука, ништа није”, навео је Додик.

Говорећи о томе како доживљава политику хрватског премијера Андреја Пленковића, Додик је рекао да је са њим имао важне сусрете који су увијек били коректни, као и да није његово да коментарише како он води хрватску Владу.

Додик је указао да је Пленковић по Уставу задужен за заштиту политичких и егзистенцијалних права Хрвата и да то и ради.

“Већинска политичка странка Хрвата овдје је ХДЗ, он је предсједник ХДЗ-а, они су интегрисана структура и у том погледу што се тиче Хрвата, он њих брани на прави начин. Како ће се то показати у будућности, не могу оцијенити. Хрватска има своју владу, има свог предсједника, нисам ја тај који би бирао између њих”, нагласио је Додик.

Он је потврдио да је тачно да има ближе односе с предсједником Хрватске Зораном Милановићем зато што су чешће били у прилици да разговарају о неким стварима, те истакао да Милановић треба јасно каже уколико нешто не одговара у интересу Хрватске.

На питање да ли је са Пленковићем разговарао о евентуалном отцјепљењу Српске, Додик је рекао да је то унутрашња ствар БиХ и упитао зашто би Пленковића питао о томе.

“Није мене ни Хрватска питала кад се отцијепила од Југославије. Ово је унутрашња ствар БиХ. Хоћемо ли ми успјети остати унутра, зависи од низа фактора, о томе хоћемо ли се враћати на изворни Дејтон, каква ће бити констелација међународног фактора…”, рекао је Додик.

Када је ријеч о 14 услова које је ЕУ поставила БиХ, Додик је подсјетио да је СНСД тражио да се на дневни ред стави свих 14 услова и да се испреговара све у пакету.

“Наши људи учествују у парламенту и воде о томе жестоке дебате. А ако хоћете да ријешимо тих 14 приоритета, ставите све на сто. Ми смо спремни. Спремни смо и гутати неке ствари како бисмо то ријешили и добили преговарачки статус”, закључио је Додик.

Подијели: