Процес у Суду показује да су односи у БиХ неодрживи

05.11.2023.

Да неко ко нема овлаштења наметне одлуку којом интервенише у Кривични законик и онда правници у Сарајеву то прихвате да би пресуђивали Србину који је у овом тренутку предсједник Републике Српске, говори колико су неодрживи односи у БиХ, рекао је за Радио Републике Српске предсједник Српске Милорад Додик.

– Да ли је могуће да неко ко је положио правосудни испит, да неко ко је правник, ко има академска звања, прихвати да неизабрани странац интервенише у законодавству и наметне одлуку по којој они злоупотребљавају Тужилаштво и Суд, који су исто тако илегални – упитао је Додик.

Истакао је да да би се нешто у БиХ направило као ново, мора да постоји споразум страна, а стране по Дејтону су једино Српска и Федерација.

– Они немају основу у Уставу, него у наметању које се десило и преварама које су покушали да спроведу причом: “Ви сте то гласали у парламенту”. Међународна заједница 30 година покушава да избјегне ту чињеницу да треба да се договарају Српска и ФБиХ и намеће рјешења која нису уставна. У цијелој овој ситуацији, једини је легалан предсједник Српске, изабран на изборима. Није легалан Суд, Тужилаштво, није легалан Шмит и та нелегална структура се удружила у удруженом криминалном злочиначком подухвату да удари на предсједника Српске и Српску, коју треба да сруше. Сва истина је у томе. Успут, извођечи радова су искључиво муслимани из Сарајева. Тужилац муслиман, судија за претходни поступак која је бранила Насера Орића и судију муслимана који је био војни судија суда у Зеници и слао Србе на дугогодишње робије. Ми сад треба да помислимо да су они објективни. Они су осветнички настројени, покушавају на овај начин да девастирају Српску. Сва је прича у томе – појаснио је Додик.

Каже да његово појављивање у том суду није ствар признања тог суда.

– Него да покажем која је фарса и каква је антизаконска, антидејтонска и антиуставна прича покренута. Видим да по Сарајеву већ славе, па чак и неки лидери “тројке” праве феште, славећи како су се ријешили и Изетбеговића па сад мене, и остаје им Човић, а онда ће све то ријешити с америчким и другим менторима у БиХ. Тај правосудни поступак није правосудни. То је инквизиција према Српској и лично према мени. Пошто је то политички процес, ми ћемо се према томе односити искључиво политички – навео је Додик.

Додик наглашава да се о чињеницама не може разговарати.

– Ако је једино Уставом предвиђено да законодавна активност припада Парламентарној скупштини БиХ, онда је немогуће да неко други одлуком наметне правну норму по којој поступају бајне судије и тужиоци. У таквој накарадној земљи каква је БиХ, нажалост, живимо, али морамо се изборити да прије свега очувамо Републику Српску и да је поставимо на темеље гдје ароганција америчких, бриселских и других службеника неће моћи да је уруше. Ако хоће овај простор да укључе у неке интеграционе поступке, онда ће морати да разговарају са Републиком Српском, а не са БиХ – закључио је Додик.

Подијели: