Пронађен модел да Српска политички буде присутна на засједању чланица БРИКС-а

07.06.2024.

Иако је званични став Републике Српске пут ка Европској унији, врата за сарадњу су отворена свима. Већ дужи временски период тражили су се начини како се приближити организацији познатој као БРИКС. Предсједник Милорад Додик пронашао је модел како би Српска политички била присутна на пленарном засједању чланица БРИКС-а у октобру.

Ово је произашло као резултат састанка предсједника Српске са Рустамом Минихановим, предсједником Републике Татарстан, гдје ће и бити одржано засједање БРИКС-а.

– Република Српска ће бити адекватно дио тих активности, у форми који ће Татарстан одредити, присутна у Казању тих дана. То је за нас велика част. Ради се о форуму број један ове године и циљ је да Република Српска на бази онога што ради буде препозната као партнер у томе – рекао је Додик.

Још један конкретан резултат састанка двојице лидера јесте споразум о сарадњи двије републике.

Татарска је најразвијенија и најбогатија република Руске Федерације. Такође, Татарстан је лидер у АЈ ТИ сектору на подручју цијеле Русије.

– Све то омогућава нашим компанијама и бизнисменима да у Татарстану нађу добре партнере и да на тај начин с њима сарађују на веома високом нивоу. Јер смо ми политички с њиховим руководством, предсједником и изаслаником Путина обезбиједили апсолутну пролазност за све добре пројекте од обостраног интереса – додао је Додик.

Све боља повезаност и сарадња Српске и Русије примјетна је и у области науке и образовања.

Подијели: