Прослава у Брчком: “Дан Републике треба да се слави без обзира на пријетње”

10.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да 9. јануар треба да се поштује и слави без обзира на пријетње које је данас добио.

“Дан Републике је несумњива чињеница, ја нећу да устукнем, ми нећемо да се повучемо”, рекао је Додик на прослави Дана Републике у Брчком.

Он је истакао да Српска није земља из ината већ народна, слободна и загледана у будућност, али свјесна себе и своје историје.

“Слобода је кључна ријеч српског народа”, рекао је Додик и позвао Србе да чувају своју породицу, културу, вјеру и крсну славу, али и Републику Српску, као гаранта слободног живота српског народа.

Истичући да су Срби у Брчком за Српску једнаки свим грађанима Републике Српске, Додик је најавио велике пројекте изградње трасе ауто-пута на овом подручју које је Српска спремна да финансира, као и на изградњу гасовода који би обезбиједио јефтин енергент.

“Волимо Републику Српску и чувајмо свој идентитет и слободу”, закључио је Додик.

“Важнија ми је воља народа од саопштења амбасада”

Додик је поручио данас у Брчком да представници Српске говоре у име народа који их је изабрао на демократским изборима и који се на референдуму изјаснио да је 9. јануар Дан Републике Српске, те да му је то важније од саопштења фрустрираног америчког амбасадора или невладиних организација из ФБиХ.

Додик је нагласио да ни у једној озбиљној земљи амбасадор нема неку важност, осим да представља своју државу, али да само у оваквом хаосу, какав је БиХ, поједини страни амбасадори прибаве себи неки значај.

“Шта је важно шта каже један амбасадор? Он ту представља своју земљу, није ту да уређује нашу заједницу”, изјавио је Додик новинарима пред почетак свечане академије у Брчком поводом Дана Републике Српске.

Он је рекао да га не интересују никакве кривичне пријаве због обиљежавања овог републичког празника, јер су му важнији успјеси које остварује Српска, која је за разлику од ФБиХ формирала институције, усвојила буџет, те планира да даље рјешава питања изградње ауто-путева, гасовода и болница.

“Важнији су успјеси које ми остварујемо него да ли ће неки тамо из сујете или мржње нешто учинити. Нека раде шта хоће. Они сматрају да се то нама треба забранити и у томе је проблем, ја њима ништа не забрањујем”, истакао је Додик.

Додик је нагласио да Република Српска 31. рођендан прославља стабилна, мирна, безбједносно сигурна, упркос глобалној кризи изазваној пандемијом вируса корона и сукобом у Украјини.

“Република Српска је остала стабилна, сређена, без видљивих могућности да буде угрожена. Остаје сигурна што се тиче снабдијевања електричном енергијом, а дијелимо судбину региона када је ријеч о другим енергентима”, навео је Додик.

Он је истакао да је политика Републике Српске очување радних мјеста, којих је сада највише од када је формирана, а најмање је незапослених, због чега се може рећи да остварује добре успјехе у околностима које нимало нису наклоњене.

“У Брчком традиционално обиљежавамо Дан Републике Српске, желимо да захвалимо нашим људима у Брчко дистрикту који упорно раде на очувању и добрим односима између Републике Српске и дистрикта. Прихватамо чињеницу да постоји Брчко дистрикт, али је исто тако незаобилазна чињеница да овдје живи српски народ, држављани Српске који имају право на идентификацију са Републиком и нашим националним вриједностима. Из тог разлога смо овдје”, напоменуо је Додик.

Додик је навео да Српска поштује жртве које су дали људи са овог подручја за слободу Републике Српске, те подсјетио да је Брчко био интегрисани дио Српске, док административним рјешењем овај простор није постао дистрикт.

“Брчко дистрикт као заједница три конститутивна народа функционише и Република Српска је по арбитражној одлуци сувласник дистрикта у смислу политичких и других аранжмана и то заједно са ФБиХ у омјеру 50:50. Све то говори да имамо овдје легитимна права и задовољан сам чињеницом да наши људи овдје доприносе укупној сарадњи и стабилности”, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска није формирана да би некога иритирала, да је годинама након рата обиљежавала Дан Републике и да постоје чак изјаве важних бошњачких функционера да је то у реду.

“А, онда је политички аранжман, који је смуван у Сарајеву, довео до тога да се направи нешто што је непримјерено да неки суд одређује народу његову историју. То се још нигдје није десило па неће ни овдје. Настављамо да обиљежавамо овај празник”, закључио је Додик.

Подијели: