Против чланова ЦИК-а биће поднесена жалба суду и кривичне пријаве

05.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да ће у року од 24 часа бити поднесена жалба надлежном суду и кривичне пријаве против свих чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ који су данас прекршили закон злоупотријебивши службени положај, како би нанијели штету једном политичком субјекту.

Додик је након одлуке ЦИК-а да призна спорни листић са избора делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, истакао да је ЦИК показао још једном да није способан да спроводи изборни процес у БиХ, да је злонамјеран и да као такав не служи ничему, осим доношењу политичких одлука по нечијем диктату.

“Ако има и мрва права у правосуђу БиХ ова одлука ЦИК-а мора бити поништена”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, све што су према закону чланови ЦИК-а данас могли да ураде јесте да утврде да ли је прекршена процедура приликом избора делегата у Дом народа, што су и учинили и утврдили да није било повреде поступка.

“Према закону, нису имали право да улазе у то да ли је очигледно неважећи листић важећи, што су учинили. За то је надлежна комисија Народне скупштине Републике Српске од девет чланова у којој су били и чланови опозиције, који су сви сем једног потврдили да је листић неважећи. Да су и нашли да је нешто било неправилно у поступку једино што су могли да ураде по властитом упутству члан 17 став 2 је да пониште избор за делегате и врате поступак у Народну скупштину”, рекао је Додик.

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ признала је данас спорни листић са посредних избора у Народној скупштини Републике Српске за пет делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

То значи да ће о петом делегату из Српске олучити жријеб, односно да ли ће СНСД добити четвортог делегата или опозиција другог.

Подијели: