Прво закон о Уставном суду БиХ, без тога нема даље

10.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће преговори представника Српске са партнерима на нивоу БиХ о испуњавању 14 приоритета из Мишљења Европске комисије бити враћени на договор из јуна и само он може бити смјерница даљег рада, што значи – прво закон о Уставном суду БиХ, а онда и друга питања.

– Овдје се показује ко је неозбиљан партнер. У јуну смо договорили и потписали обавезе до краја године и тада смо усвојили неке законе. То је њима, на неки начин, ишло у корист, али када смо рекли да ћемо у септембру ставити на дневни ред закон о Уставном суду БиХ тада су почели да избјегавају разговор. Зато им сада поручујем – вратићемо се поново на договор из јуна и закон о Уставном суду, а онда остало – нагласио је Додик за Срну.

Умјесто што неки од партнера на нивоу Савјета министара оптужују Републику Српску и траже изговоре, рекао је Додик, било би одговорније и конструктивније да саслушају тачно шта су они који неће БиХ у ЕУ рекли: “Без спровођења свих 14 приоритета из Мишљења нема даље”.

– Наша врата су увијек отворена за разговор и договор, али за то треба храбрости и снаге. Република Српска и ја лично имамо обоје – поручио је предсједник Српске говорећи о најновијем извјештају Европске комисије о напретку БиХ на путу европских интеграција.

Он је нагласио да појединим федералним партнерима није успио покушај кампање застрашивања ЕУ лажима о њему и Републици Српској, а којима су покушали добити преговоре и избјећи одговорност за реформе у БиХ.

– Пропашће и покушај да сада јавност убиједите да сам ја крив. Зато већ једном смогните храбрости и испуните наше договоре, за почетак о Уставном суду и закону о Суду БиХ. Без тога нема даље, ни са ЕУ, ни са Републиком Српском – истакао је Додик.

Наводећи да је у Мостару након девет година именована нова Влада Херцеговачко-неретванског кантона, коју ће чинити ХДЗ, СДП и СДА, Додик је рекао да када човјек устане и прочита једну овакву вијест, може само да се пита: “Ко је луд овдје, знају ли читати ови из Европске комисије, ко им просљеђује и какве им информације доставља?”

– Девет година нису имали власт у кантону у ФБиХ која представља израз воље народа, формирану и изабрану на основу демократске процедуре, а онда прочитате критике на рачун Републике Српске, која има јаке институције, која у најкраћем и препорученом року завршава све своје обавезе, гдје фукционише сваки ниво власти и онда нас неко убјеђује да и нам треба ових девет година?! Не би имали ни Владу Федерације без странаца – рекао је Додик.

Оцијенио је да се партнери у ФБиХ морају уозбиљити и престати да криве Републику Српску.

– Они не знају више како да одговоре СДА која их с разлогом прозива, јер и у Извјештају пише како је формирана власт у Федерацији. Вријеме је да се ману јадиковки и да засучу рукаве и покажу спремност за договор. Нека покажу одгворност према свом народу и према БиХ коју наводно толико обожавају. За функционалну и одрживу БиХ једино је битно да странци оду, да се народи договоре, јер је функционална и одржива БиХ потребна и ЕУ. Али, логично, представници “тројке” не желе да се одрекну оних који су их поставили и они који их одржавају на власти. Они у страним менторима виде гаранцију за своје политичко преживљавање – констатовао је предсједник Српске.

Подијели: