“Раздвајањем поступка судија доказао да сам ја циљ”

17.01.2024.

Судија Суда БиХ Мирсад Стрика одгодио је данашње рочиште и без икаквог разлога подијелио поступак чиме је показао да је елиминација предсједник Републике Српске главни циљ процеса који се води, оцијенио је данас предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Предсједник Додик је навео да је данашње рочиште одгођено у настојању да се покаже колико је бесмислено.

“Показало се још једном да су Суд и Тужилаштво БиХ политички инструисани и под утицајем странаца. Без обзира на правне чињенице то се ништа не уважава у свему томе. Ово је чист политички процес коме не помажу правне чињенице”, рекао је Додик новинарима након данашњег рочишта у Сарајеву.

Додик је нагласио да у оптужници стоји да је оптужен јер је поштовао Устав Републике Српске, истичући да је имао прилику и да се први пут обрати судији.

“Имао сам прилику да му кажем да је Устав Републике Српске усаглашен са Уставом БиХ и да је усаглашен са Дејтонским мировним споразумом што је сертификат дала Венецеијанска комисија која је правно гледано највиши европски орган за тумачење права”, нагласио је Додик.

Предсједник Републике Српске је напоменуо да нигдје не пише, нити је ико икада тражио да се Устав Републике Српске прилагоди лажном или било ком високом представнику.

“Оно што је спорно је што је неко интервенисао у закон, а није имао право на то. Тужиоци који имају правно образовање су прихватили тако нешто, што је евидентан доказ о политички мотивисаном процесу и начину на који од себе желе да одагнају притиске и одговорност, пребацијући на Суд који би, опет, под притиском требао да одлучи о томе да ли је Милорад Додик крив зато што је поштовао Устав Репубике Српске”, додао је Додик.

Рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Српске” Милошу Лукићу окончано је без јасног става да ли ће бити настављено 30. јануара јер је Додикова одбрана затражила изузеће поступајућег судије Мирсада Стрике.

Додик се први пут обратио у судници и истакао да је ријеч о политичком поступку, да је поштовао Устав Републике Српске, Дејтонски споразум и Устав БиХ.

Волио да је 9. јануар сваког мјесеца

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Сарајеву да би волио да је 9. јануар сваког мјесеца, па да Српска организује прославу.

Додик је истакао да је 9. јануар Дан Републике и да ће то и остати.

Он је додао и да му не пада ми на памет да поднесе било какву пријаву против некога у Федерацији БиХ, како то иначе раде у том ентитету.

Подијели: