Република Српска дефинитивна и трајна, поносан сам на њену стабилност

18.11.2022.

Пензије у Српској од јануара ће бити веће за 15 одсто, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је подсјетио да су пензије усклађиване неколико пута ове године.

“Од јануара иде повећање пензија 15 одсто. Дакле, од Нове године. Било је повећања, једнократних помоћи, морамо уравнотежено да водимо политику, поготово према тој категорији становништва” рекао је Додик за РТРС.

Он је такође поручио да ће у новом мандату радити са свима који не доводе у питање оно што је базично, а то је Република Српска, да би донијели најбоље могуће мјере у турбулентним временима.

Додик је истакао да годинама, кроз различите функције, носи одговорност за Републику Српску и да је поносан на оно што је са сарадницима урадио.

“Учинили смо много да сачувамо институционалну снагу Републике Српске, она је данас незаобилазна, политички и институционално неизоставна”.

Он је нагласио да га је на политичкој сцени одржала упорност и неодступање од идеје која га је на ту сцену и довела. Додик је рекао да је његова идеја Република Српска, дефинитивна и трајна, што треба да схвати и дио међународне заједнице.

“Морају да нас питају шта ми мислимо, а не да нам доносе рјешења”, истакао је Додик.

Он је нагласио да га не занимају амбасадори који желе да намећу ставове и да би њима нешто дали зарад њихових каријера, а да Српска нешто изгуби.

“Сада смо дошли у позицију да треба да одбацимо тај однос према странцима у смислу њиховог интервенционизма. Мислим да су већ подобро одмакнути од онога да они могу да врше интервенционизам”, рекао је Додик.

Он је додао да странци моделирају политичке структуре из Сарајева у смислу ко и са ким да формира власт, али покушавају да Републику Српску и њену политичку структуру доведу у гору позицију.

“Али не могу сваки дан да продру до нас, да нам узму наше састанке, ми имамо јасне ставове. Раније се сматрало да не смијемо ни да искажемо своје ставове, али смо их говорили… Ако говориш оно што они очекују то значи да се одрекнеш својих интереса ради његових интереса, ако се одрекнеш својих интереса онда си се одрекао себе, свог идентитета, а одрекнеш ли се идентитета одрекао си се свог народа”, нагласио је Додик.

Он је истакао да су за њега очекивања народа Српске највећа обавеза и да патриотизам не би требао да буде гријех, већ врлина.

Он је поручио да чување Републике Српске значи чување онога што имамо – подићи плате, изградити ауто-путеве, болнице, одмаћи се од стега и омчи које су Српској наметнули на врат.

Он је напоменуо да је српски народ на овим просторима кроз историју прошао разну голготу и да очување националног идентитета мора да буде континуитет.

“Чињеница је да не смијемо дозволити у ери глобализма да побиједе оне политике које нису успјеле да побиједе наше претке”, рекао је Додик.

Нови устав Српске у овом мандату

Додик је изјавио да вјерује да ће у овом мандату бити донесен нови устав у Републици Српској.

Додик је рекао вечерас да озбиљни стручњаци раде на новом уставу путем којег Српска треба да заштити своја права.

Према његовим ријечима, на новом тексту овог највишег правног акта ради се већ годинама јер то није акт који се може урадити за седам дана.

“Морамо кроз нови устав да заштитимо наша права, озбиљна екипа стручњака ради на тим питањима. Ми ћемо одабрати атмосферу, тренутак и услове када ћемо изаћи са новим уставом у Републици Српској, а то ће, вјерујем, бити у овом мандату који долази”, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да су Устав скрнавили високи представници и да уставни текст мора да буде интегралан, а једини прави начин да буде интегрисан је нови устав.

Он је поручио да Дејтонски мировни споразум може да функционише и данас и он је “мјерач за БиХ”, али оно што се десило у међувремено скрнављењем Дејтона је апсолутно неприхватљиво.

Потребна деакумулација функција

Предсједник Републике Српске рекао је да ово вријеме тражи деакумулацију функција, о чему свједочи његов позив страначким колегама да се одрекну једне од функција.

“Морамо да спријечимо да неки појединац, на примјер, има четири примања. Треба да има само једно. То је суштина и то ћемо операционализовати на партијским органима. Деакумулација функција ће се спровести уз нашу процјену, па и ако неко има обавезу да прими два примања онда једно мора да упути у хуманитарне сврхе”, рекао је Додик.

Уз напомену да дио владајуће структуре неће бити они који не буду способни за то, Додик је навео да је на том плану ријеч о системским мјерама које ће грађанима улити додатно повјерење у смислу да се очува вјера у овдашњи начин живота.

“Нисам никоме дужан у политичком смислу. Дужан сам то људима Српске и то је мој дуг, односно да се степен одговорности власти драстично повећа када је ријеч о пословима у функцији свакодневног.

ОБА – страна организација која ради против Српске

Додик је изјавио је да је Обавјештајно-безбједносна агенцији (ОБА) БиХ страна организација убачена да ради против Српске, те нагласио да Република Српска, према Уставу, има право на своју обавјештајну службу и да ће се радити у том правцу.

Додик је рекао да Република Српска и у овом тренутку има информативно-обавјештајну структуру која може да парира свим опасностима те врсте.

Он је нагласио да је ОБА њега посматрала као непријатеља и додао да то није служба која користи народима БиХ, него је обавјештајна служба америчке Централне обавјештајне агенције.

“Ја нисам никада био сигуран у њих, нити сам се ослањао на њих. Свака обавјештајна тајна служба штити предсједника, Предсједништво. Они су директно радили против мене. Паковали су оне приче за санкције. Они причају и шире причу о негативном руском утицају”, рекао је Додик за РТРС и додао да је та агенција девастирана.

Одговарајући на питање о односима у БиХ, Додик је рекао да не постоји, нити ће постојати чланство БиХ у НАТО-у.

Он је нагласио да је Република Српска импресивна заједница која има свој одраз и показује да може, док је БиХ грешка и оптерећење.

Додик је рекао да су странци “развалили” Дејтонски мировни споразум и да је присуство међународног фактора доказ да БиХ није функционална.

“Ми себе не видимо у БиХ, никакву корист од ње немамо, само штету. БиХ је само оптерећење”, рекао је Додик и нагласио да српски национални интерес није против других.

Он је за РТРС навео да су западне земље упорно рушиле Дејтон на штету Срба и Српске, те је оцијенио да и страни интервенционизам говори да је БиХ неуспјешна, јер није утемељена на жељи овдашњих народа.

Република Српска дефинитивна и трајна, поносан сам на њену стабилност

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је Република Српска дефинитивна и трајна, те да је поносан на њену институционалну стабилност.

– Увијек сам политику схватао као начин рјешавања проблема. Ми смо заљубљени у Републику Српску и то је тачно, али на западу кажу да смо ми ексцесни. Ми се боримо за себе у позицијама гђе је други јачи. А коначана побједа јесте да је Република Српска дефинитивна и трајна – поручио је Додик у емисији РТРС-а Република Српска бира предсједника.

Додик рекао да је поносан на динамику развоја Републике Српске институционалну стабилност коју жели да очува и надогради.

– Република Српска је политички и институционално стабилна и то је оно што желим да сачувам у наредном периоду – истакао је он.

Додик је рекао да је човјек народа, додајући да се тајна његове успјешне политичке каријере крије у истрајности.

– Тајна политичког трајања је бити упоран. Сваки дан покушавам да осјетим шта то народ тражи, како дише. Важно је да будете истрајни да идете ка зацртаном циљу – поручио је Додик.

 

Подијели: