Република Српска настала у миру

08.01.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска формирана у миру и да је одлука народа да се обиљежава Дан Републике важнија од политички мотивисане одлуке било којег суда.

Додик је истакао да је то што је Република Српска формирана у миру најбитније за обиљежје било које државе.

– Тада није било ратовања ни пуцањаве у БиХ и то је ствар која многима у БиХ смета – изјавио је Додик данас новинарима у Бањалуци, након полагања вијенца поводом обиљежавања 9. јануара, Дана Републике.

Он је рекао да се плебистицарна одлука да се обиљежава Дан Републике Српске, упркос срамној одлуци Уставног суда БиХ, на овај начин поштује, истичући да је одлука народа важнија од одлуке било којег суда која је политички мотивисана.

– Апсолутно нема примјера на свијету да је неком народу његов празник постојања одређивао неки уставни суд. То је увијек одређивала историја и народ и најважнији догађај за који народ то мисли – истакао је Додик.

Додик је поручио да је Република Српска данас стабилна, сигурна и безбједна, усмјерена ка свом развоју, да има свој пут и зна шта жели.

– Република Српска у ових 31 годину иза себе оставља тешку борбу кроз рат, послијератну политичку борбу и насиља међународне заједнице – истакао је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да Република Српска обиљежава 9. јануар низом свечаности, полагањем вијенаца и свијећа, додјелом одликовања, свечаном академијом и свечаним пријемом.

Он је додао да ће сутра Дан Републике Српске бити прослављен у Бањалуци свечаном литургијом на дан Светог архиђакона Стефана, када је формирана Република Српска, након чега ће бити положени вијенци на војничком гробљу на Сокоцу, а потом и одржан свечани дефиле у Источном Сарајеву.

Коментаришући раније најављене протесте демобилисаних припадника такозване Армије БиХ између Источног Сарајева и Сарајева, Додик је рекао да је то Федерација БиХ, њихова територија и право.

– У Републици Српској у Источном Сарајеву биће свечани дефиле, биће очуван мир, а свако ко буде кршио јавни ред и мир биће санкционисан како је предвиђено законом – нагласио је Додик.

Подијели: