Република Српска неће бити у БиХ ако се отима њена имовина

13.03.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би отимање имовине од Српске значило њен и крај српског народа на овим просторима, али да се то неће допустити јер су одлуке Уставног суда БиХ антиуставне и немају никаквог смисла.

– Нека причају о сецесији колико год хоће – Република Српска неће бити у БиХ ако се отима њена имовина – рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Додик сматра да Бошњаци имају право да не воле Републику Српску, што и отворено говоре када кажу да је ријеч о “мањем ентитету”, али да је Српска довољно велика, надрасла је и њих и БиХ.

– Зашто мисле да ми треба да волимо БиХ? Исто толико ја не уважавам БиХ колико они не уважавају Републику Српску и то је неуставно понашање. Вратимо се на Устав ако хоћете – ако нећете ово неће ићи никуда – указао је Додик.

Он је навео да се појавила и прича о некој новој власти на нивоу БиХ и да ће се промијенити све политике.

– Можда њихова, али наша неће. Можемо се договарати. Када дођете до кључних питања кажу – шта ће нам рећи они други у Сарајеву. Тако се понашао и /Сулејман/ Тихић, /Златко/ Лагумџија, /Харис/ Сиљаџић и они претходни и ови сада – рекао је Додик и нагласио да се сви, без обзира на политички спектар у Сарајеву, исто понашају када дође до кључних питања.

Додик је навео да га не интересује шта ће рећи у Сарајеву, али да је спреман на договор.

– Ви сте само спремни на БиХ са једним предсједником и реформом полиције за коју до данас нису одустали. Колико год њих то љутило – ми живимо у Републици Српској као држави и то ћемо да наставимо. Тихо, полако ћемо довести то гдје треба – истакао је Додик.

Он се осврнуо и на недавне изјаве члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића о “Босни на историјским мапама”.

– Тада није било ниједног Бошњака на том подручју. Сада нешто приватизују, никад није била држава онако како се то данас поима. Онда каже, основни проблем сваке државе је имовина. То је тачно. Онда Босна није држава јер нема своју имовину – указао је Додик.

Додик је подсјетио ја Бећировић помиње “Република БиХ од Дејтона наставља да функционише као БиХ без иједног префикса са међународним суверенитетом”, што сматра да није спорно.

– Али, они након те реченице стављају тачку. Не помињу преграду и навод – са унутрашњим уређењем предвиђено новим Уставом – то не помиње – појаснио је предсједник Републике Српске.

Он је нагласио да се унутрашње уређење регулише чланом Устава који каже “само оно што је изричито дато у надлежност БиХ”, те да све друго припада ентитетима, али нигдје ниједне ријечи нема о имовини.

Предсједник Републике Српске сматра да су одлуке које доноси Уставни суд антиуствне и немају никаквог смисла, те да не могу да се базирају на Споразуму о сукцесији.

– Ниједан међународни споразум не поништава унутрашњи поредак. Они хоће да тај Споразум о сукцесији поништава унутрашњи поредак – додао је Додик.

(Срна)

Подијели: