Република Српска остаје на европском путу

26.01.2024.

Данас смо још једном констатовали да Република Српска остаје на европском путу, као и да је неопходно да се у потпуности поштује механизам координације, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре након одржаног састанка са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

– Желимо да се виде ту двије ствари, да се прије свега види Република Српска са својим овлашћењима и с друге стране да се поштује механизам координације у оквиру БиХ и наравно уставни положај који БиХ има – поручио је Додик.

Додик наглашава да су разговорали о билатералним односима и да Мађарска и Република Српска немају ни један отворен проблем.

– Поштујемо приступ Будимепеште који има према региону, и захвалан сам за јасне ставове у том погледу. Мађарска је природан партенер за ртазвој односа ЕУ са Балканом и поздрављамо чињеницу да ће Мађарска ускоро преузети пресједавање Европском унијом – рекао је Додик.

Навео је да посебно желе да унаприје сарадњу у области енергетике, као и да се сарадња Српске и Мађарске одвија на обострану корист.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да сви они који су аплицирали у програму подршке Мађарске пољопривредницима моћи ће да га користе.

– Сви који су аплицирали у програму подршке пољопривредницима, без обзира што је раније био ограничен износ, министар је потврдио да сви који су аплицирали моћи ће да користе програм – саопштио је Додик током конференције за медије.

Подијели: