Републике Српске нема без имовине, а то они и хоће

14.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је у емисији АТВ-а Имате ријеч да је имовина Републике Српске ријешена Дејтонским споразумом и да Републике Српске нема без имовине, а то они и хоће.

“Чак је и високи представник, као врховни тумач тада Дејтонског споразума рекао да имовина припада ентитета. И тада су муслимани тражили да се приватизација проведе на нивоу БиХ. Вријеме како је пролазило, ти захтјеви муслимана нису нестали. Чињеница да је донесен споразум између држава насталих након распада Југославије тзв. Споразум о сукцесији. Он је рекао да оно што је припадало Југославији, то су најчешће резиденцијални објекти ван БиХ и неки војни објекти који су се водили као власништво војске, ако нису били власништво локалне власти. Тада је једноставно требало поступити само с Уставом. Устав каже да имовина припада ентитетима”, каже Додик.

Он поручује да је тај Споразум о сукцесеији желе да наметну читавом Уставу и да кажу да је важнији од Устава, иако тај Споразум не третира шуме, воде, путеве и осталу имовину.

“БиХ по уставу нема имовину, а умеђувремену су је напунили разним интервенцијама. Онда је тај шпекулативни уставни суд кроз неку одлуку 2011. године говорио о некој причи о имовини, правећи себи основ. Данас смо дошли до тога да један амерички амбасадор организује своју радну групу, директно се мијеша у унутрашње ствари, али то њих не занима. Тако нешто се не може десити у другим државама”, каже Додик..

Најбоље се ово види кроз јединство које имају муслиманске партије који каже да имовина припада БиХ, а да ће БиХ ту имовину дати на кориштење нама, а то је потпуно друга ситуација, поручује предсједник Српске.

“Ако Српска остане и без тога, а неће остати бар док смо ми овдје, онда нема смисла ни Република Српска. Не видим начин на који они мисле да ће се негдје на нивоу БиХ сјести и о томе расправљати. Ако вам дође амерички амбасадор и каже да имовина припада БиХ, наравно да су муслимански политичари залегли на ту врсту приче и да они покушавају да проведу све то, а ми да будемо покриће”.

Он напомиње да се неће разматрати њихове приједлози, да је имовина укњижена као власништво Републике Српске и ту нема промјене, а да странци праве само проблеме и нереде.

“То нису стручњаци, то су људи који су дошли да покрију унитаристичке изјаве Марфија или дају подршку раду негеланом Шмиту. Ко је овдје луд? Обично се деси да они који покушавају направити некога лудим испадну блесави. Тако мислим да ће и Марфи испасти такав. Направиће се радна група, рјешење неће бити повољно за нас. Онда ће они рећи ево има рјешење које је добро, ПИК тражи да се то заврши, а онда ће потрчати Европска комисија која ће рећи нема пута у ЕУ док се то не заврши. Нема пута у ЕУ, али неће бити ни БиХ”, поручио је Додик.

Предсједник Српске је још једном напоменуо да када ПИК то утврди као став или било ко други у Европи, истог тренутка су заказали сједницу НСРС која ће одлучивати о статусу.

“Републике Српске нема без имовине, а то они и хоће. Буди ти формално нека прича о Републици, али немач чиме да располажеш, немаш ресурсе, немаш ништа”, поручио је Додик.

Подијели: