Резолуција о Сребреници, ако буде усвојена, дефинитивно ће сахранити БиХ

24.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да резолуција о Сребреници, ако буде усвојена у Генералној скупштини УН, дефинитивно сахрањује БиХ, јер сахрањује могућност да се два народа помире, а они који подрже њено усвајање то раде из спекулативних разлога.

– То је досипање соли на рану. Бошњаци муслимани неће добити ништа од тога осим ликовања, а Срби ће то одбити и ништа од тога неће примјењивати – рекао је Додик у интервјуу за Русију данас.

Предсједник Српске је указао да су страни фактори почели да квалификују понашање Срба као геноцидно и прије него што се ишта десило, те да су најављивали да се Срби наводно припремају за геноцид.

На питање које ће државе осим Русије гласати против резолуције о Сребреници, Додик је рекао да вјерује да ће бити око 40 земаља које “разумију ситуацију”.

– Не бих лицитирао, али по ономе што ја знам, око 40 земаља ће бити против. То није мало када узмете у обзир да ће њих 70, а можда и више бити уздржано. Онда то значи да дефинитивна већина у Генералној скупштини УН неће гласати “за” – рекао је Додик.

Ако у збиру натполовична већина гласова буде уздржана и против резолуције, каже Додик, онда то значи да већина глобалне заједнице не мисли да се у Сребреници десио геноцид.

– То онда значи да они који су “за”, то раде из спекулативних разлога – рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске вјерује да је иницијатива о резолуцији о Сребреници усклађена са одлуком Парламентарне скупштине Савјета Европе о пријему Косова у Савјет Европе, да би се тако извршио притисак на српски народ.

– У Статуту Савјета Европе пише да земље чланице могу бити само чланице УН, а Косово то није. То кршење правила у тренутку када њима то одговара говори колико они све смишљају. Апсолутно мислим да је то координисано, а на крају крајева исти су промотери свих тих догађаја – рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је Суд за људска права који је успостављен на нивоу међународног фактора у БиХ својевремено затражио да се направе два извјештаја – за Сребреницу и за Сарајево.

– Онај који је био за Сребреницу је третирао само страдање Бошњака муслимана, а не и Срба на простору Сребренице, којих је било око 3.500 – подсјећа Додик и пита шта је са извјештајем о страдалим Србима у логорима у Сарајеву које су држали муслимани, а којих је било више него страдалих Бошњака у Сребреници.

Додик је рекао да га је изненадило што је Руанда један од иницијатора резолуције.

– У Сребреници имате доказе да је Војска Републике Српске одвојила жене и дјецу и пребацила на територију коју су контролисали муслимани. У Руанди је убијено 970.000 припадника једног народа од стране другог народа. Убијени су жене, дјеца, старци, мушкарци, нико није правио разлику. Сада Руанда, вјероватно перући своју историју покушава да се стави на страну резолуције. Срам их било! – рекао је Додик.

Систем спољне политике се распао, БиХ немогућа земља

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се систем спољне политике БиХ распао, јер амбасадори из бошњачког народа гласају по захтјеву својих политичких партија, а не институција БиХ, оцијенивши да то показује да је БиХ немогућа земља.

Додик је у вези с тим навео примјер амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који је без одлуке БиХ поднио резолуцију о Сребреници Генералној скупштини УН.

Предсједник Српске је за Раша тудеј рекао и да се распад система спољне политике БиХ огледа и у томе да Предсједништво БиХ, које је једино надлежно за спољну политику земље, нема јединствен став о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, иако БиХ није признала Косово као државу.

Он је упитао како онда неко може да гласа да самопроглашено Косово уђе у неку међународну организацију.

– БиХ се у свему, па и у овом случају показује као немогућа земља. Како онда можете да будете љути на Србију када би она једног дана рекла “добро, пошто ви не поштујете територијални интегритет Србије ево и ми не поштујемо територијални интегритет БиХ и подржавамо независност Републике Српске”. Како би они реаговали, шта би урадили? – упитао је Додик, наводећи да би онда завладала општа хистерија.

Све то, оцијенио је Додик, говори да нема ни унутрашњег, ни регионалног и ни глобалног питања око кога у БиХ не постоје “драматичне и дефинитивне разлике”.

– То је сад ствар БиХ и њеног минималног достојанства и континуитета, али се систем спољне политике БиХ распао – не постоји. Имате амбасадоре по свијету, муслимане, који гласају како каже њихова политичка партија, а не органи БиХ и то говори да се све распало – рекао је Додик.

Говорећи о позицији руских медија у региону, предсједник Републике Српске наводи да Раша тудеј мора да има јаче присуство на Балкану и “да то буде на нашим језицима”.

– Подржавам предсједника /Русије Владимира/ Путина који је недавно рекао да ће се позабавити тиме. Присуство Русије је недовољно – бар није онолико колико би људи то гледали, јер су руски медији објективни, без дневне и ратнохушкачке пропаганде. Мислим да снажније присуство руских медија већ касни, и да га треба инсталирати уз снажну институционалну подршку – закључио је предсједник Српске.

Подијели: