Резолуција о Сребреници – рушење могућности да се живи у БиХ

11.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да резолуција о Сребреници која би требало да се нађе пред Генералном скупштином УН представља рушење могућности да се живи у БиХ и да ће све учинити да до свесрпског васкршњог сабора убиједи предсједника Србије Александра Вучића да подржи одлуке које ће тим поводом донијети Српска.

Додик је рекао да ће Српска напустити одлучивање у БиХ и Српска ће свој статус регулисати тако да самостално настави даље.

Он је истакао да ће Народна скупштина Српске засједати 18. и 19. априла и да ће донијети одређене одлуке, а биће организован и велики митинг у Бањалуци.

“Све ћу учинити да до 5. маја убиједим Вучића да подржи све одлуке које Српска намјерава да предузме”, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка највиших званичника Српске и Србије.

Предсједник Српске је навео да је обавијестио Вучића о ситуацији да је мимо процедуре покренута иницијатива о резолуцији о Сребреници.

“Тај акт је упућен без сагласности органа БиХ, представља само бошњачку страну и директно је упрен против Српске”, рекао је Додик.

Он је поновио да се у Сребреници није десио геноцид и да је то измишљена форма у којој су покушали да сатанизују читав српски народ и да кроз индивидуалне пресуде то пребаце на колективну одговорност српском народу.

Додик је рекао да је на простору Сребренице погинуло, односно убијено 3.500 Срба и око 4.100 Бошњака и да је страдање Срба одбачено као такво, а само се фаворизује прича о страдању Бошњака.

“Tо је спекулација и превара коју су још смислили да би оправдали бомбардовање које је НАТО вршио мимо одлука Савјета безбједности и других надлежних институција”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, све се наставља у једном слиједу игнорисања историјских и чињеница на терену и жеље да се изгради савремно друштво на будућност.

“Ако неко покушава упорно да квалификује кривицу за један народ, а тражи да ми живимо с њима, то је апсурдно, нема никаквог смисла, не води никаквом помирењу и не може ништа да значи”, рекао је Додик.

Он је додао да је захвалан предсједнику Србије Александру Вучићу што је саслушао руководство Републике Српске.

Подијели: