Рођенданска честитка нобеловцу Петеру Хандкеу

06.12.2022.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је рођенданску честитку нобеловцу Петеру Хандкеу, пожељевши му да настави путем којим храбро иде, јер је то пут истинске умјетности, изузетног стваралаштва, али и неприкосновене храбрости и достојанства који одликују врхунског интелектуалца.

Додик је навео да Република Српска предано прати Хандкеов рад, јер је он човјек и писац који је својим романима, драмама и есејима унио нови језик у књижевност, језик истине и правде.

“Ви сте пријатељ српског народа према којем гајимо посебна осјећања захвалности за све што сте учинили за нас и у најтежим временима били уз српски народ на чему смо Вам вјечно захвални”, поручио је предсједник Додик који је честитку упутио у своје и у име грађана Републике Српске.

Предсједник Републике пожелио је Хандкеу много здравља, благостања и успјеха у приватном и професионалном животу, саопштено је из Кабинета предсједника Српске.

Аустријски књижевни нобеловац Петер Хандке рођен је 6. децембра 1942. године.

Седамдесетих и осамдесетих година 20. вијека славу му доносе романи “Љеворука жена” и “Кратка писма за дуга растајања”.

Хандке је написао више од 70 прозних радова и двадесетак позоришних дјела, а опробао се и као лиричар, есејиста, сценариста, преводилац и режисер.

У театрима широм свијета већ деценијама се играју представе према његовим текстовима, а то су “Каспар”, “Псовање публике” и “Путовање у сонорну земљу”.

Петер Хандке живио је у Грацу, Диселдорфу и Берлину, а касније у Паризу, Кроненбергу и САД, те француском Шавилу.

Хандке је одавно везан пријатељством са Србима. Тако је 1996. године путовао у БиХ и написао жестоко оспоравани есеј “Правда за Србију” у којем се залагао за диференцирани приступ западних земаља и против сваљивања кривице само на српску страну.

У првим данима априла 1999. године, на почетку бомбардовања СР Југославије, Хандке је отпутовао у Србију, у знак протеста вратио Бихнерову награду и ишчланио се из Католичке цркве.

Хандке је добио Нобелову награду за 2019. годину за утицајан рад који је лингвистичком генијалношћу истражио периферију и специфичност људског искуства.

Подијели: