Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране

24.09.2022.

Састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином је био веома успјешан, конструктиван, коректан и конкретан и најважније је да ми наставимо нашу сарадњу која се огледа у томе да је Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

– Они су донијели све њихове одлуке на највишем нивоу. Оно што је овдје кочница је пролазак испод Дрине који се потпуно неразумно спрјеччава од стране муслиманског Сарајева и муслимана. Вјерујем да ћемо наћи начина да то питање ријешимо – истакао је Додик.

Поручује да ће Српска морати да почне да води рачуна да и да се истим њиховим аршинима мјери и однос Српске према Федерацији и ако не може другачије,  да се на тај начин покуша доћи до рјешења.

– Важно је да то почнемо чинити што је прије могуће – рекао је Додик.

Нагласио је да је овај састанак са Путином један од најкориснијих које су имали.

– Разговарали смо о нашој сарадњи, упознао сам предсједника Русије и о финансијским и економским стањем у Републици Српској – рекао је Додик и нагласио да је једна од тема била и енергетска ситуација.

Данас је најважнија енергија, каже Додик и додаје: “Ми у Српској имамо среће да имамо довољно електричне енергије, али нам је потребна гаранција да добијемо за гас у оној количини коју ми користимо и за нафту. Тиме би могли да ријешимо нашу неизвијесност.

– Добио сам одређене гаранције за то да ћемо наћи начина да Република Српска добије довољно потребне количине, и да ће то бити што се тиче гаса, у оквиру досадашње цијене. То значи да је то негдје 460-480 долара зависно од транспортних услуга, за разлику од Европе плаћа од 2.000 до 3.000 а вјероватно ће на зиму бити далеко више – сматра Додик.

Нагласио је да је разговор одисао пуним пријатељством и разумијевањем.

– Путин је заинтересован за стање, не у смислу како то приказују у Сарајеву и Западу, он жели да разумије у каквом стању се налазе пријатељи. На крају рекао важну ствар, да смо ми пријатељи, да он нас препознаје као такве, и да он никада пријатеље неће оставити, шта год сад о томе разумјели ови на Западу, или у Сарајеву који ове бенефите наших добрих дноса прије свега са Руском Федерацијом и Путином користе кроз готово идентични цијену гаса коју ће имати ову гријну сезону и само Сарајево.

Подијели: