Руска Федерација међу највећим инвеститорима у БиХ, највише у Српску

23.04.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Руска Федерација прошле године била један од највећих инвеститора у БиХ, а да се то највише односило на Републику Српску.

“Желимо да Русија остане активна у ономе што се зове Дејтонски споразум”, рекао је Додик који се данас у Санкт Петербургу сусрео са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајем Платоновичем Патрушевом.

Он је подсјетио да је за Руску Федерацију Кристијан Шмит нелегалан, што је, како је истакао, за Српску веома важно и жели да то тако и остане.

Резолуција о Сребреници води БиХ ка мирном разлазу, ситуација ће се драматично промијенити након 2. маја

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је за РТРС да српски народ никада неће пристати на наратив политичког Сарајева и дијела међународне заједнице о наводном геноциду у Сребреници.

Додик је из Санкт Петербурга рекао да је гурањем резолуције о Сребреници у Генералну скупштину УН, гурање БиХ ка мирном разлазу.

– Гнусна је лаж да ће резолуција поспијешити помирење. То је измишљотина која показује пропагандну намјеру и ништа друго. Ми само тражимо да се поштује слово Дејтона и слово Устава – каже Додик.

Истакао је да Српска не жели да прихвати њихово стално кршење прописа.

– Ситуација ће се драматично промијенити послије 2. маја. Хтјели ми то или не. У нашим међусобним односима то ће бити Кинески зид. Ми не желимо да са Бошњацима дијелимо ваздух, а камоли друге вриједности. Да ви читавом једном народу гурате етикету геноцидног народа, а свјесни сте да то није постојало, тачније да се то тако није десило – навео је Додик.

Русија неће подржати резолуцију о Сребреници

Резолуцију о Сребреници, Русија неће подржати, рекао је да предсједник Републике Српске Милорад Додик након састанка у Санкт Петербургу са секретаром Савјета безбједности Руске Федерације Николајем Платоновичем Патрушевом.

– Русија чини напоре да окупи пријатеље и објасни им о чему се ради када је ријеч о тој резолуцији коју бошњачка страна хоће да прогура у Генералну скупштину УН – каже Додик.

Истакао је да руска страна сматра да би та резолуција могла да дестабилизује односе у БиХ.

– Инсистирати на томе на глобалном нивоу могу само они који не желе добре односе. Гнусна је лаж да ће резолуција да поспјеши помирење. То је измишљотина која показује пропаганду намјеру – каже Додик за РТРС из Санкт Петербурга.

Такође, предсједник Српске је истакао да је за Русију, Кристијан Шмит нелегалан.

– За Русију, Шмит је нелегалан. То је нама веома важно – нагласио је Додик.

Подијели: