Са скупа “Отаџбина зове” поручити да Српска остаје јединствена и да право да бира остаје суверено

24.10.2022.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је вечерас да су на општим изборима побиједили СНСД и његови кандидати и да ће на сутрашњем народном скупу у Бањалуци “Отаџбина зове” поручити да Република Српска остаје јединствена и да право да бира остаје суверено.

Додик је поновио да је побиједио на изборима за предсједника Републике Српске, али да се резултати у БиХ броје скоро мјесец дана јер у БиХ постоји велика игра.

Он је за Блиц ТВ рекао да сутрашњи скуп организује јер народ жели да каже да не жели да се праве малверзације од резултата избора.

“Нема дилеме ко је предсједник, то сам ја! Ти наводи о неправилностима нису тачни и ја сам сигуран у моју побједу”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Централна изборна комисија БиХ није бирана по закону, да не ради по закону, није прогласила прелиминарне резултате, а одлучили су да поново броје.

Kада је ријеч о кривичним пријавама које подноси опозиција, Додик је навео да кривичне пријаве може да поднесе ко год хоће и да је опозиција губитник избора, а да је СНСД и његови кандидати побиједили.

Он је навео да кандидат ПДП-а Јелена Тривић није његов противкандидат за предсједника Републике Српске.

“Она није кредибилиан и достојан партнер да буде предсједник”, рекао је Додик и навео како је на изборима било више мјеста гђе није добио гласове него што је то случај са Тривићевом.

Он је рекао да је ЦИK под утицајем странаца, али да се у БиХ све покушава централизовати. “Зато ми не вјерујемо у БиХ”, рекао је Додик.

Додик је упитао зашто је некоме требало тако мало времена да прогласи резултате избора, па поновио да су се у изборној ноћи прво бројали гласови за Предсједништво, па парламент БиХ, а за предсједника Републике је почело око 23.00 часа.

Он је рекао и да не вјерује да је предсједник Србије Александар Вучић било кога подржао, истакавши да се он није мијешао.

Очекује од ЦИK-а да сачува достојанство у процесу и прогласи резултате изборима на којима су он, Жељка Цвијановић и СНСД побиједили.

“Јелена Тривић је изборни губитник”, рекао је Додик и додао да не разумије незадовољство опозиције.

“Измишљају се инкриминисане радње”

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да се против њега измишљају инкримисане радње.

“Мене су прочешљали, нема ко то није урадио и ништа се није доказало јер ништа није постојало”, рекао је Додик за Блиц ТВ.

Он је истакао да нема ниједне кривичне пресуде.

“Нема уставних ограничења за сједницу НСРС”

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да нема никаквих уставних или других ограничења да 1. новембра буде одржана сједница Народне скупштине Републике Српске на којој ће бити усвојен буџет Републике.

“Требало је да се до 2. новембра прогласе коначни резултати, али очигледно је да због ујудурне и спекулација око пребрајања гласова за предсједника Републике Српске, могуће да то одгоде. Не можемо да дођемо у позицију да буду доведене у питање плате и пензије и да у јануару немамо буџет”, рекао је Додик који је на изборима био кандидат СНСД-а за предсједника Републике Српске.

Он је указао да је то учињено имајући у виду да, ако нема предсједника Републике и уколико се не прогласи на вријеме, онда нема ни мандатара, ни нове Владе и Народне скупштине, па самим тим нема ко да предложи буџет и зато је одлучено да се искористи легални рок.

Додик је за Блиц ТВ истакао да је поносан на подршку коју је петицијом подршке добио од великог броја интелектуалаца и јавних личности и поручио да му импонује што је таква структура људи важних српском народу одлучила да подрже његов несумњив избор, те напоменуо да је то сумњиво само за Сарајево.

Он је оцијенио да петиција показује да ти људи вјерују да је исправно оно што је радио за Републику Српску и указао да је већина у Српској данас тако опредуијељена.

Додик је истакао и да би поново отишао у Русију да се сретне са руским предсједником Владимиром Путином када би га позвао, те подсјетио да се годинама са њим састаје два до три пута годишње и да је, када год затражи пријем, добијао позитиван одговор.

За Kосово и Метохију Додик је рекао да саставни дио Србије и да се људи, ако се одрекну свог интерса, онда одричу сами себе.

“Ако се Србија се одриче Kосова на начин на који то хоће Запад, онда се одриче саме себе. Увијек сам био сигуран да испод онога шта је Република Српска у Уставу не желим да идем и драго ми је што сам од 2006. године зауставио развлашћивање Српске, што је преживјела замку Запада, данас живи свој пуни полички живот, а оно што су отели ми ћемо враћати кроз године и деценије које долазе”, рекао је Додик.

Он сматра да би сутра, када би “ријешили” питање Kосова, неко проблематизовао Санџак, па би онда тражили елиминацију Републике Српске, а за 10 до 15 година десило би се да је то неки “београдски пашалук”.

Додик је оцијенио да је Украјина извршила агресију на руско становништво у тој земљи, којима су одлукама Kијева одузета права, а примијетио је и да је ЕУ пропала, само “Европејцима” то још није јасно.

Додик је указао да се ЕУ, која је несумњиво направила огромне цивилизацијске помаке, заглавила у протеклих неколико година, остала без иједног значајног лидера, потврдила подаништво САД и сматра да ће организационо тешко опстати, те напоменуо да он неће због такве ЕУ жртвовати интересе Републике Српске.

Објашњавајући свој став, Додик је подсјетио да је ЕУ 20 година говорила како у БиХ морају да поштују владавину права, а онда то погазила доласком Kристијана Шмита без одлуке Савјета безбједности, те указао да су стране судије супротно закону остале 22 године и чине све да мимо Устава успоставе нови политички ситем у БиХ, коју хоће да унитаризују.

Додик је указао да од Србије праве сталну мету, као и од Срба гђе год се налазе.

“На Западу су смислили да смо ми босански Срби, а сматрају за јерес ако кажете да су српски Бошњаци на простору БиХ, јер су сви настали од Срба. Онда смо ми који вријеђамо, а кад кажу да смо босански Срби онда треба да ћутимо”, рекао је Додик.

Он је поновио да БиХ није усвојила санкције Русији нити ће усвојити, те подсјетио да остали чланови Предсједништва БиХ нису дозволили да се политика санкција Русији стави на дневни ред, гђе би он гласао против и “потегао витални интерес”.

“Ниједан орган у БиХ није увео те санкције и када дођу у практичну примјену /у Бриселу/ виде да тога нема. Опет ће муслимани негђе проводити, али ми нећемо”, рекао је Додик.

Он је одбацио наводе да је “хрватски човек”, те појаснио да је Хрватска заинтересована за своју структуру у БиХ и да су коректни.

“Ја сам само хтео да скинем Републику Српску са црних страница и дневног реда НАТО и ЕУ”, рекао је Додик.

Подијели: