САД су најосјетљивије на изборни процес

25.01.2024.

САД су најосјетљивије на изборни процес. Сваки покушај мијешања сматрају најгрубљим мијешањем у унутрашња питања, а изборе с пуним правом доживљавају као суверено и неотуђиво право својих грађана, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Сами говоре да посљедња два изборна циклуса пате од великих мањкавости које доводе до грађанских сукоба и такви сматрају да имају моралну позицију да суде о интегритету широм свијета. То није наступ са моралне позиције, него са позиције силе. Тако Амбасада САД сматра да су избори у БиХ суверено право Мајкла Марфија, а не грађана БиХ – написао је Додик на друштвеној мрежи Икс.

Отуда отворено поручују, каже Додик, да хоће да управљају комплетним изборним поступком и да га контролишу.

– Отворено рушење договора легитимних и демократски изабраних представника три народа представља најгрубљи удар на БиХ. Порука “ви не знате шта је добро за БиХ, али ја знам”, највећа је увреда и за Србе, и за Бошњаке и за Хрвате, који су изабрали нас да их представљамо. Има ли веће компромитације избора од чињенице да изабрани представници не одлучују? Постоји ли већи удар на наш суверенитет и интегритет од чињенице да једна амбасада оспорава договор народних представника у земљи чији су гост? – каже Додик.

Истиче да је много пута БиХ у вртлогу сукоба свјетских сила послужила као полигон за одмјеравање снага.

– Дубоко вјерујем да је садашња генерација политичара далеко одговорнија и да интересе свог народа неће жртвовати зарад било чијих интереса. Једини интереси Републике Српске су мир и развој засновани на договору и компромису са Бошњацима и Хрватима. Јер БиХ припада конститутивним народима, Србима, Бошњацима и Хрватима, као и осталима. Припада и састављена је од два ентитета Републике Српске и ФБиХ. Она дефинитивно не припада амбасадама страних држава. То, ваљда, не треба доказивати – сматра Додик.

Подијели: