Само наивни мисле да повлачимо исхитрене потезе

26.06.2023.

Прекид извршења одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске сутрашњом одлуком Парламента Српске је нешто за шта се залажем и чему тежим, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у интервјуу за РТРС.

– То може да траје мјесец дана, годину, а може и трајно. Уколико покушају да учине нешто након тога, ми ћемо слиједом тих ствари ићи даље – навео је Додик.

Он је истакао да ће Република Српска адекватно одговорити.

 

– Само наивни могу да мисле да повлачимо исхитрене потезе. БиХ се мора вратити Дејтону – поручио је Додик.

Истакао је да Република Српска има и Приједлог закона о Уставном суду БиХ.

– Из њега избацују тројицу судија Уставног суда који су странци. Република Српска бира тројицу, ФБиХ још шест. Имаће укупно девет. Закон ће прописати да кворум мора да подразумијевају учешће свих. У одлуци мора да буде један глас Србина, Хрвата и Бошњака како би она била валидна – истакао је Додик, коментаришући посљедње одлуке Уставног суда, али и најаву НСРС која ће расправљати о Приједлогу закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској.

Додик је поручио да ако не буде тога, прегласавањем све губи било какав смисао.

– Да ли је потребно да нас прегласавају муслимани и странци, или сутра муслимани и Хрвати. Ми не желимо да будемо дио те приче – рекао је Додик.

Додик је у интервјуу говорио о значају посјете Виктора Орбана Републици Српској, уплати обавеза Бечкој берзи, новим инвестицијама у Српској и посљедњим дешавањима у Русији.

Подијели: