“Санкције су безочно наметање политичке воље, Српску ћу бранити до краја”

26.06.2024.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће Српску бранити до краја упркос разним негативним акцијама усмјереним ка Републици Српској, те истакао да су америчке санкције према појединцима и компанијама безочно наметање политичке воље и примарно политичко питање.

Додик је нагласио да су санкције порука свакоме ко не остварује очекивања Сједињених Држава да ће бити кажњен, санкционисан, да ће му бити угрожена радна и људска права, те да је лаж све што причају “носиоци демократије”.

Према његовим ријечима, проблем сваког друштва који жели своју аутономију и сувереност јесу људи “пете колоне” који оперативно раде на општој политичкој хајци усмјереној против Републике Српске и људи који је представљају.

Додик је рекао да су САД успоставила механизам и монопол који користе уз полтронство одређених домаћих институција, банака и осталих који су себи дозволили да буду потпуно зависни од воље САД.

– Није довољно што радите све у скалду са законом, што немате никакве покренуте процесе, што плаћате плате и порезе редовно. Али, ако се дрзнете да сте моћни и парирате неким њиховим компанијама, онда ћете бити затворени. То је порука – истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да фирме које су санкционисане слове за најбоље у БиХ и да разлог за санкције треба тражити и у конкурентности, јер нису успјели посредством политичке воље да их истисну из послова на нивоу институција БиХ, а чињеница је да су квалификоване и конкурентне с цијенама.

Навео је да ће Српска тражити рјешење за ову ситуацију, јер санкционисаним фирмама и запосленима није нимало лако, а засутављене су и важане пословне приче.

– Како ниједна фирма у ФБиХ није проблематична? Само је важно држати проблем у Републици Српској чисто из политичких разлога… Постоји план којем се Република Српска супротставља, али значајан дио јавности неће да то разумије, један дио потпуно у функцији, као што је ПДП и одређене политичке партије – рекао је Додик.

Додик је истакао да Република Српска има и пријатеље, да се он не крије иза Српске и да од ње неће одсутати.

Подијели: