Сарајево покушава неуставно да овлада оним што не припада БиХ

22.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Сарајево покушава неуставно да овлада оним што не припада БиХ, поручујући да непокретна имовина припада ентитетима.

– Називају се државом која није држава. Уставни суд је накарадан суд, све што сам икада рекао најгоре о том суду и сад бих поновио. Ради се о групи људи која је политички мотивисана да нанесу проблеме и направе овдје неки нови систем који није могућ – истакао је Додик, коментаришући одлуку Уставног суда БиХ којом је стављен ван снаге Закон о непокретној имовини Републике Српске.

Додик је подсјетио да имовина по Дејтонском споразуму припада ентитетима, да у Уставу пише да све оно што изричито није дато Бих не припада БиХ, те да на тај начин БиХ никако није могла да овлада било чим осим оним што јој ентитети дају.

– Међутим, они хоће да промијене ту парадигму. Довели су човјека који није изабран у СБ УН, доводе странце у Уставни суд и са два муслимана да креирају шта хоће – рекао је Додик, додавши да Уставни суд БиХ почива на принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”.

Додик је поручио да имовина припада Републици Српској.

– Имовина је наша и нек` запамте да је наша, без обзира шта мисле и покушавају да на овај начин пошаљу западном свијету поруку да има неко ко не поштује Уставни суд, а сам тај суд не поштује Устав. Како да поштујете неког ко не поштује Устав? – упитао је Додик.

Подијели: