Састанак с Лавровом: Реафримисати пројекте изградње гасовода

01.03.2024.

На састанку с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом реафирмисали смо пројекте изгрaдње гасовода, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

– Обавијестили смо Лаврова да се реализују неки пројекти, који су претходно договорени, један од тих пројеката је изградња српско-руског храма у Бањалуци. Лавров је за то заинтересован јер је једном приликом био на локацији на којој се гради храм. Рекао сам да очекујемо да ће прва звона тог храма буде освештана до краја године – додаје Додик.

Додик је навео да су разговaрали и о свеукупној ситуацији у свијету.

– Мислим да више нико не рачуна на конзистентност Запада и Америке јер су обиљежја те политике дупли аршини – наводи Додик.

Како он наводи, оно што је кључно у односима Русије и Запада јесте да Запад није поштовао договор, мислећи на договор из Минска.

– Руси су јасно рекли да желе да остану у том договору. Када су видјели да су преварени, одлучили су да бране своје ставове – истиче Додик.

Додао је да је на састанку било ријечи и о привредној сарадњи, односно да се покрене прича о изградњи гасовода.

– Мораћемо наћи начин да то ријешимо. Да је то реализовано раније, имали бисмо већи прилив страних инвестиција. Мислим да су нам ту Бошњаци направили велику штету. Та озбиљна прилика урушена је од стране Бошњака и Сарајева. То треба да се зна – нагласио је Додик.

Додик је овом приликом истакао да је Лаврову захвалио на посјети Русији, састанку с руским предсједником Владимиром Путином, као и на добијању ордена.

Подијели: