Састанак са Путином 23. маја у Москви

11.05.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би 23. маја требало да буде у Москви и сретне се с руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је рекао да неће разговарати о оружју, већ да га интересује како се гледа на будући свијет, да ли бисмо се могли томе прилагодити.

“Разговараћемо о тој теми, покушаћемо да разговарамо о развојним пројектима, тражићемо неке модалитете”, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је истакао да је изабран да у име једног народа представља њихову тежњу и да му је то обавеза.

Упитао је шта је то Русија нама урадила, те додао да му је жао сукоба у Украјини, као и да Запад покушава да тај сукоб продужи.

“Шмитов извјештај не значи ми ништа”

Додик је изјавио да му извјештај Кристијана Шмита који је поднио Савјету безбједности УН не значи ништа.

“Немам појма шта је рекао, једино што сам чуо да стално клевеће и лаже против Републике Српске”, рекао је Додик и додао како онда Шмит каже да је брзо формирана власт на нивоу БиХ, па је упитао када говори истину, а када лаже?

Он је подсјетио да Шмита Савјет безбједности УН није изабрао, па генерални секретар узме тај извјештај, иако нема одлуке да је он високи представник.

Додик је упитао како је могуће да генерални секретар УН који треба да се бори за дигнитет институције коју представља доставља извјештај човјека који се лажно представља.

“О каквим међународним правима се прича. То је више манифестација моћи и ароганције, а не правде. Ако Савјет безбједности прихвата појединца који се лажно представља, онда је свијет отишао дођавола”, рекао је Додик.

Он је рекао да ће довести 10.000 Срба да протестују пред неком амбасадом и ОХР у Сарајеву јер за то има доста разлога.

“Гарантујем да могу да доведем 10.000 људи у Сарајеву да се обрачунамо са странцима који све деградирају”, рекао је Додик.

Он је указао да постоји ароганција према Републици Српској, као и да он жели да се сарађује на пројектима, нагласивши да је Српска стабилна и најмање задужена, али да то смета другој страни.

“Без обзира на санкције, добио бих визу за САД”

Без обзира на санкције САД, добио бих визу за пут у Њујорк, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, говорећи о периоду када је био српски члан Предсједништва БиХ.

– И тада само говорили да се не може отићи у СБ УН без усаглашеног става Предсједништва. А Шефик Џаферовић и Жељко Комшић су злоупотријебили све то – рекао је Додик.

Истакао је да тада није ишао у Њујорк због других обавеза.

– Добио бих визу. И руски министар спољних послова Сергеј Лавров је добио скоро. САД морају дати визу – каже Додик.

Додик је нагласио да је наступ српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић у Савјету безбједносту УН у Њујорку био феноменалан и да је капитално то што је урадила.

Поносан на своје вођење Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је поносан на своје вођење Републике Српске, које траје 19 година.

“Моја воља и енергија које улажем су максимални, помало ме стиже умор, али мислим да без мог односа многе ствари не би функционисале”, сматра Додик.

Додик је рекао да је његова воља очувала контуре Републике Српске.

Према његовим ријечима, Српска је стабилна, овдје се отварају перпскетива и шансе да људи могу да раде.

“Овдје може да се ради и заради, ко хоће”, рекао је Додик.

Подијели: