Слаби повјерење у европске вриједности

06.09.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Источном Сарајеву да европске вриједности нису спорне, али да идеја и повјерење у њих слабе у цијелој Европи, па и у Српској.

Додик је рекао да су људи на овим просторима склони да са повећаном дозом идеализма гледају на те вриједности, што није тако, с обзиром на то да је Европа у великом проблему јер су све што су имали ангажовали за подршку Украјине у сукобу са Русијом.

“Тиме су довели своје економије у ситуацију која је прије четири или пет година била незамислива. Њемачка је у економским проблемима, живи у условима да њихова влада има подршку тек 20 одсто јавности и тражи се њен одлазак”, рекао је Додик новинарима.

Према његовим ријечима, јефтини руски гас је био основ економског развоја Њемачке, чега данас више нема.

Додик је навео податак Евростата да је у години прије сукоба у Украјини, док је снабдијевање руским гасом било редовно, ЕУ укупно за набавку гаса и нафте дала 320 милијарди, а у посљедњој само за попуну складишта гасом потрошено је 670 милијарди, што говори да су поскупјели сви инпути који улазе у производњу.

“С друге стране, видимо све више несређеност у самој Европи. Нама нико не жели да дође и објасни о чему се ради. Поново нас увјеравају да само што нисмо ушли у ЕУ и сада нам кажу 2030. је година уласка, а нико од кључних људи који одлучују о томе није то потврдио. Свједоци смо да Украјина само што није примљена у ЕУ, а гледамо Турску која је 65 година у преговарачком процесу”, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да када би чланице Уније данас биле приморане да испуњавају услове који су задати БиХ за чланство, 18 их не би испунило критеријуме.

Додик је рекао да је њемачка Влада преварила јавност јер је рекла да су зауставили финансирање неких пројеката у Републици Српској, као што је вјетропарк “Хргуд” од 65 милиона, који је чисто комерцијални и никакве везе нема о некаквим давањима.

“Давно сам се покајао што сам дао предност Нијемцима над Кинезима. Нијемци су некоректни и штите нелегалног Шмита, а нас покушавају да казне. Када смо тражили информацију од партнера са којима смо потписали уговоре – КФБ банком, онда су нам рекли да остају у уговору, а у посљедњих 20 дана нико није помињао ништа”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да свијет данас није исти као прије 20 година, САД су и даље највећа војна сила, али не и политичка, а изгубила је и примат најјаче финансијске силе јер су се појавиле друге алтернативе.

Комантаришући изјаву лидера СДА Бакира Изетбеговића да у прошлости у Босни није било Срба и Хрвата него само Босанци или Бошњани различитих вјера, Додик је оцијенио да то представља скрнављење историје.

“Ни то није проблем, али се поставља питање како даље, када постоје јасни историјски подаци ко је шта био, па нас тјерате да сваки дан о томе причамо. Овој земљи је заиста немогуће да нађе минимални консензус око било чега”, закључио је Додик.

Подијели: