Слабљењем Србије желе ослабити позицију Српске

13.12.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да непрестано трају напори и постоји свеопшти притисак да се ослаби Србија, а слаба Србија значи ослабљену позицију Српске – што је многима циљ.

Додик је навео да већ два вијека постоји исти циљ – слаба Србија на Балкану, а да они који сада раде на њеном подривању спречавају Србију да се понаша према Републици Српској на прави начин.

– Слаба Србија циљ је свих народа око нас, као и слаба позиција Српске – изјавио је Додик за Телевизију Хепи.

Према његовим ријечима, предсједник Србије Александар Вучић сматра да је Република Српска спољнополитички интерес Београда и нагласио да Република Српска није “несташно дијете”, како је желе представити, већ напротив.

У прилог томе Додик је рекао да институције Српске успјешно функционишу, за разлику од ФБиХ, као и да је стопа криминалитета у Српској најмања у БиХ.

– Српска је потпуно свјесна својих могућности – нагласио је Додик.

Он је навео да је у вријеме док је он био опозиција пренесено низ најважнијих надлежности са Српске на ниво БиХ, као и да се Младен Иванић својевремено на академији СДА хвалио тим да је заслужан за преношења надлежности у више важних области.

Додик је нагласио да сада уводе санкције сваком и свима у Републици Српској, укључујући медије попут Алетернативне телевизије, али и ресторана који је у власништву његове кћерке.

– Нуклеарна сила уводе санкције једном ресторану – напоменуо је Додик.

Додик је истакао да је данас такво вријеме да је јерес да се каже муслимани, док они и западне силе стално понављају кованицу “босански Срби”.

– Направљено је то да је нормално рећи босански Срби, док је појам муслимана нестао, иако су они 1993. године у сарајевском хотелу “Холидеј ин” ушли на неки сабор као муслимани, а након три сата изашли као Бошњаци – рекао је Додик.

Он је навео да су Срби из Србије и Републике Српске једно и да су то увијек били, упркос сталним покушајима да се посвађају руководства Србије и Српске, што не пролази.

Говорећи о притиску Америке на Републику Српску, Додик је рекао да су САД на Балкану распоредиле “другопозивце” из своје администрације, подсјетивши да је Габријел Ескобар био шеф америчке канцеларије у Бањалуци као грађанско лице с уговором на годину дана.

– И сада тај Ескобар каже да Додик има рачуне у Русији. Он то прича јер у Америци не могу да ми нађу рачуне, пошто их немам… На таквој позицији, а лаже. Он у Конгресу САД прича да Америка треба да помогне Косову да се стабилизује као независна држава, а онда дође овдје у Београд и прича неке друге приче – рекао је Додик.

Подијели: