Славимо дан међународног признања

21.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска данас, обиљежавајући датум парафирања Дејтонског мировног споразума, обиљежава дан свог међународног признања.

– Дејтонски споразум је међународни споразум и тиме саставни дио међународног права. Република Српска је кроз СРЈ потписала Општи оквирни споразум и све анексе, што је касније послужило Венецијанској комисији да утврди да Република Српска има међународно признат статус, јер је потписиница међународног уговора и као таква је позвана да са другом страном – ФБиХ, мијења одређене одредбе тог споразума, али то се није десило – рекао је Додик.

Он је истакао да државна заједница БиХ већ 28 година показује неспособност да функционише, за разлику од Републике Српске која је способна да функционише упркос притисцима и нападима.

– Република Српска је дала тада своја овлаштења СРЈ да у њено име потпише Општи оквирни споразум. Тај споразум је потписала СРЈ, Хрватска и тада непостојећа Република Бих коју је представљао Алија Изетбеговић који није имао легитимитет ни Срба, ни Хрвата – рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је Република Српска опстала упркос континуираном притиску.

– Данас је Русија, као један од свједока парафирања и потписа Дејтонског споразума, потврдила да се ради о несношљивим и антидејтонским притисцима онога што зовемо колективни Запад, предвођен САД и Великом Британијом. Република Српска од Дејтона нема ниједну годину у којој би могла да се посвети развоју и стабилности – рекао је Додик.

Он је истакао да се БиХ налази у колонијаном статусу и да колонијални управници који столују у Сарајеву покушавају кроз разне махинације да доведу Српску у позицију празне љуштуре која не би имала смисао.

– То се најбоље види кроз процес који се покушава провести кроз процес јавне имовине. Јавна имовина по Дејтонском споразуму припада ентитетима – рекао је Додик.

Додик је рекао да се “колонијална управа, предвођена америчким амбасадором, служи лажима”, подсјећајући да је Република Српска донијела одлуку да се њени званичници неће састајати са особљем америчке Амбасаде које, како каже, подрива уставни поредак и руши БиХ.

Додик је истакао да се данас за кршење Дејтонског споразума оптужују они који одувијек бране слово овог споразума.

– Видимо на који начин се врши сатанизација Републике Српске. Да ли је могуће да се све и једно руководство Републике Српске и српског народа на овим просторима сатанизује и криминализује до мјере прогона кроз разне међународне, па и локлане правосудне институције. Готово да није било важног политичара у Српској у ових 28 година да није имао проблем са међународном колонијалном управом. Зато ова наша борба представља борбу против колонијалне управе овдје – нагласио је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да “врхунац свега представља неклегитимни приватни високи представник”.

– Све око високих представника у прошлости је било потпуно накарадно, осим првог који је именован на предвиђен начин – навео је Додик, подсјећајући да је питање виског представника регулисано Анексом 10 Дејтонског споразума.

Додик је поручио да Република Српска не планира сецесију, али да ће се БиХ сама мирно распасти.

– Наметање високог представника сматрамо кораком ближе мирном разлазу БиХ и БиХ ће, нажалост, имати епилог мирног разлаза – рекао је предсједник Српске.

Јануарска пензије прије Божића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је стабилност Српске јака и да ће у јануару пензије бити исплаћене прије Божића.

Додик је рекао да, не само да су власти Српске обезбиједиле да до краја године финансије функционишу несметано, него то обезбјеђују и за сљедећу годину.

Он је рекао да је са премијером Радованом Вишковићем и министром финансија Зором Видовић јуче разговарао о овоме и да су затворили исплату пензија у јануару која ће се десити прије Божића, као што се то традиционално и ради.

“Прије ће банкротирати Њемачка него Република Српска колико год то било смијешно некима у Сарајеву или овдје. Република Српска има свој економски и финансијски ток упркос ограничењима која се намећу са Запада. Српска проналази начина да обезбиједи адекватну замјену за тако нешто. О томе ћете бити обавијештени”, нагласио је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је стабилност Српске јака, али јесте постоји осјећај притиска јер се Српској не дозвољава да на међународном тржишту Запада може да се појавимо као фактор, као што је то било у прошлом времену.

Подијели: