Слиједи снажан, можда и неочекиван одговор на одлуку Уставног суда БиХ

23.09.2022.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Република Српска има ресурсе да одговори на одлуку Уставног суда БиХ и да ће то учинити веома снажно, можда чак и неочекивано.

Поводом одлуке Уставног суда БиХ да стави ван снаге Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, Додик је рекао ће ће, чим буде прилике, бити предложен нови закон са истим садржајем, те да ће доносити сваки пут нови, ако се буде укидао.

– Српска ће се одсудно борити. Пошто је поништен претходни закон, донијећемо нови јер нема другог начина борбе – рекао је Додик новинарима у Требињу.

Додик је нагласио да БиХ није надлежна ни за какав сегмент када је ријеч о имовини, а Уставни суд БиХ је антиуставна институција која се крије иза приче да су његове одлуке обавезујуће.

– Нема ниједне земље на свијету у којој се децидно каже да су одлуке уставног суда обавезујуће већ је то предвиђено за недоречене, пропале, недовршене земље – рекао је Додик.

Уколико такве активности буду ригорозне, Додик је нагласио да ће изазвати такву реакцију у Српској која ће довести до тога да она неће остати у БиХ јер Српској нису потребни такав суд и право које нико не поштује.

Он каже да је очигледно да је Уставни суд БиХ инквизицијски што се тиче Републике Српске и да хоће да проблематизује све што је Уставом и Дејтонским споразумом дато Републици Српској

– То су спекулатни који су овдје дошли, странци и два муслимана који не подносе Републику Српску – рекао је Додик, истакавши да су они дио пројекта да се омаловажи свака надлежност Српске.

Он је подсјетио да је Републици Српској раније одузет финсијски систем, да је дерогиран, а сада се долази до имовине.

Додик је напоменуо да одлука Кристијана Шмита о томе није објављена у Службеном гласнику, да није ваљана и неће се примјењивати.

– Не може такав лузер као он да задире у уставне надлежности – истакао је Додик и подсјетио да се ниједан високи представник, чак ни Педи Ешдаун, није усудио да задире у уставну материју, а да нелегални то покушава.

Додик је позвао на повратак уставним надлежностима и додао да ће такве особе, кад се формира нова власт у Српској послије избора, бити проглашаване персонама нон грате.

– Како да прихватите да дође неки Нијемац или судија Њемица да то уради? Ко су они и зашто су овдје већ пет година? – упитао је Додик.

Додик је подсјетио да ништа не би постојало од Српске да се њена власт у претходном периоду није константно борила за интересе Републике, те да је потребно комплетно јединство и руководство које се неће међусобно свађати већ рјешавати проблеме.

– Само јединствен однос институција Републике Српске је неоходан јер није свеједно када Народна скупштина једногласно донесе неке важне одлуке – рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће институције власти тако функционисати након избора и позвао народ да о томе добро размисли.

– Ако ови избори покажу да је била воља народа да се различите, непомирљиве структуре укључе у систем власти, то ће довести до дестабилизације Републике Српске, а у дестабилизацији имамо многе аждаје које само чекају да нас прогутају. Зато се јединство мора обезбиједити – упозорио је Додик.

Он је додао да неке параевропске структуре покушавају наметнути како ће се производити и трговати струјом и да траже да се ограничи рад термоелектрана, док се у Њемачкој активирају.

Због тога, како је рекао, Српска мора да води рачуна о себи и уздати се само у своје снаге и јединство.

Уставни суд БиХ утврдио је јуче да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске, јер је то, како наводи, надлежност БиХ.

Подијели: