Шмит игнорише реалност, он има проблема с легитимитетом и легалношћу

05.11.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је на сједници Савјета безбједности у Њујорку разговарано о продужењу мисије Алтеа и да су западни чланови схватили да уколико Кристијан Шмит дође, то би могло да угрози договор са свим чланицама, Русијом, Кином…

Истакао је да је то кључно питање о којем се не говори у јавности.

– И очигледно то је признање да је он штетан и зато Шмит није ни позван на ту сједницу, није ни добио позив, што говори о прихватању и схватању њега као неког озбиљног типа. Дакле, умјесто да се склони, да не изазива, он је покушао да нешто што је његов губитак представи као “опет је неко други крив”. Најчешће на та јесења засједања нису ни ишли високи представници, али овај пут је специфично и ово је потврда да он нема легитимитет и да без обзира на то што је он тамо нанио неких неистина у свом извјештају, апсолутно је то било некорисно и није могло да има озбиљан утицај на чланове Савјета безбједности – истакао је Додик за Радио Републике Српске.

Додао је да је Жељко Комшић покушавао да изиграва некога ко има ауторитет.

– Комшић је износио личне ставове, то нису ставови који су усаглашени на Предсједништву, како је то раније било. Очигледно је да је пропала спољна политика БиХ, да сада само чланови, односно предсједавајући, одлазе на међународне састанке и износе своје ставове. То свакако не води ничему и нема ту репрезентативности у погледу органа, него има онога што је само његов став, а то је само једна од три истине у Босни и Херцеговини коју је износио Комшић – нагласио је Додик и додао да је и Комшић имао веома оштар приступ и о самом Шмиту.

Шмитови покушаји, каже Додик, да у неким медијима прича причу игноришући реалност, апсолутно говоре о томе да он има проблема с легитимитетом и легалношћу.

– Шмит све своди на то да је Додик кривац што неће да разговара с њим. За разлику од неких других, као што је Јелена Тривић, која каже: “Шмит није именован у Савјету безбједности, али он је ту”. То још више говори о недосљедности и потпуне пропасти једне политике која иде за тим да ко год се наметне са стране, да су спремни да се прихвате такве политике, да се прихвате ти страни угњетачи. Ми се понашамо веома логично, ако неко није именован за високог представника, зашто бисмо разговарали с њим као високим представником, то је кључно питање – нагласио је Додик.

Није био проблем разговарати са Шмитом, каже Додик, а да није високи представник, али то се не може одвојити у овом времену.

– Сви они који су покушали да разговарају с њим, да се наметну, као што су Тривићева и неки из ПДП-а, говори о томе колико је до недосљедно, јадно, нема везе с политиком, а поготово с намајером да водите једно друштво. Дакле, то би значило да било ко ко би био наметнут са стране, био би прихваћен и да се с њим нешто разговара, само зато што иза тога стоји неколико амбасадора у Сарајеву, а уз то, Шмит показује све оно што је негативно према Републици Српској. Од тога да је организовао једну групу “стручњака” да причају о имовини, чије је питање ријешено – напоменуо је предсједник Српске.

Он је нагласио да никада до сада, до Шмитовог лажног појављивања, није било да је имовина предмет спора у БиХ.

– То је било дијелом само прича о војној имовини. Али новопечени политичари мисле да су богом дани и да имају рјешење као чаробним штапићем. Питање имовине није тема о којој ће се разговарати и не може да буде на дневном реду. И ми ћемо на тај начин одредити дневни ред и показати моћ. БиХ овим потврђује да је земља подјела, да је земља која је испреговарана у Дејтону, која није успјела да се договори у ових 30 година, остаје у већој кризи икада након Дејтонског мировног споразума. У БиХ постоје политике које кажу да Сарајево треба да буде главно, а да би Република Српска требало да се сведе на неку протоколарну ствар. О томе смо ми говорили прије 10-15 година, када смо говорили о празној љуштури коју желе да намијене Српској, која би била изгубљена сама од себе и то Шмит, представљајући се лажно, жели да заврши – поручио је Додик.

Додао је да људи у Српској морају да знају да је то њихова губитничка политика.

– Ми смо само мотивисани да одбранимо оно што имамо. Вјероватно, кад остане сам, Шмит мора да размишља о томе да се “уплео к’о пиле у кучини” и да не зна како да изађе. Тај исти Шмит нема шансе да успије. Шта год да радио, Република Српска је одбила да прихвати, шта год да учини, то ће бити одбијено – поручио је Додик.

Подијели: